ЖИТТЯ

28 листопада – День пам’яті жертв голодоморів. Запаліть свічку

Традиційно день пам’яті жертв голодоморів проводять у четверту суботу листопада. О 16:00 проходить хвилина мовчання, після цього в Україні відбувається акція «Запали свічку». Всі охочі запалюють свічки на своїх підвіконнях або несуть їх до пам’ятників жертвам голодоморів у своїх містах.

Сьогодні українці вшановують пам’ять жертв голодоморів. Детальніше про історію цього дня розповідає Інформатор.

Спочатку з 1998 року день мав назву «День пам’яті жертв голодомору». Пізніше йому дали офіційну назву «День пам’яті жертв голодоморів і політичних репресій». Традиційну на сьогодні назву «День пам’яті жертв голодоморів» має з 2007 року, її затвердив президент Віктор Ющенко. Національний пам’ятний захід щорічно проходить у Києві біля Меморіалу жертв Голодомору. 

Ввести традицію запалювати свічку запропонував американський та український історик, дослідник Голодомору в Україні Джеймс Мейс у 2003-му році. Суттю акції є вшанування життя загиблих і пам’ять про них.

Керівники Переяславської ОТГ вчора, 27 листопада, вшанували пам’ять замордованих голодом 1932-1933 років. Урочистості відбувалися у центрі міста біля пам’ятного знаку жертвам голодоморів.

Юлія Кравченко

Нагору