ЖИТТЯ

1 грудня: який сьогодні день

У церкві 1 грудня вшановується пам’ять святих мучеників Романа і Платона, які постраждали за віру в IV столітті. Крім того, 1 грудня вшановується пам’ять святого Романа, який прийняв мученицьку смерть разом з отроком Варулом.

Відомо, що Платон був братом мученика Антіоха – вони народилися в сім’ї благочестивих християн і отримали відмінне виховання, після чого почали проповідувати християнство буквально на початку своєї юності. Зокрема, Платон дуже часто зустрічався з язичниками і розмовляв з ними для того, щоб навернути у віру. 

Це відбувалося за часів правління імператора Агрипина, який відрізнявся нетерпимістю до прихильників християнського вчення. Не дивно, що він розпорядився заарештувати Платона і влаштував суд, на якому вимагав, щоб проповідник відрікся від своїх переконань. Платон відмовився зробити це, за що був закатований.

Інформатор розповідає подробиці про перший день зими – 1 грудня.

Іменини в цей день святкують Роман і Платон.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1835 – побачила світ перша книга казок видатного датського письменника-казкаря Ганса Крістіана Андерсена.

1863 – на 5-му засіданні представників перших футбольних команд Англії прийняли рішення заборонити футболістам бігати полем з м’ячем у руках.

1887 – на сторінках повісті англійського письменника Артура Конан-Дойля “Етюд у багряних тонах” вперше з’явився популярний літературний персонаж – приватний детектив Шерлок Холмс.

1891 – американець Джеймс Нейсміт вигадав баскетбол.

1903 – з’явився перший вестерн – “The Great Train Robbery”.

1913 – на заводах Форда (США) ввели безперервну складальну лінію (конвеєр), з якого через кожні 2 години 38 хвилин став сходити автомобіль.

1913 – відкрито метрополітен у Буенос-Айресі (Аргентина).

1918 – проголошено створення Королівства Сербів, Хорватів і Словенців.

1918 – приєднанням Трансильванії до Королівства Румунія завершився процес утворення єдиної румунської національної держави.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1937 – Віке-Фрейберга Вайра, президент Латвії (1999-2007).

1935 – Вуді Аллен (Аллан Стюарт Кенігсберга), американський актор, кінорежисер і сценарист, володар трьох “Оскарів” (за фільми “Любов і смерть”, «Манхеттен», “Інша жінка”).

1931 – Юрій Олійник, композитор, автор першого концерту для бандури та симфонічного концерту.

1896 – Георгій Костянтинович Жуков, майбутній радянський полководець, чотири рази Герой Радянського Союзу.

1864 – Карстен Борхгревінк, норвезький мореплавець. В 1895 році першим в історії висадився на берег Антарктиди і організував там першу зимівлю.

1792 – Микола Лобачевський, російський математик, один з родоначальників неевклідової геометрії.

1761 – Тюссо Марі, француженка, яка створила знаменитий Музей воскових фігур в Лондоні.

1743 – Мартін Клапрот, німецький хімік, першовідкривач хімічних елементів урану і цирконію.

Оксана Симоненко

Нагору