ЖИТТЯ

3 грудня: який сьогодні день

В церкві 3 грудня вшановують пам’ять святого Прокла. Він жив приблизно в V столітті і служив єпископом в Константинополі.

Інформатор розповідає про церковні та світські свята, які припали на 3 грудня. Також не забули про відзначення та вшанування певних подій.

День  святого Прокла. Богослов’я він навчався у самого Іоанна Златоуста. Отримав досить хороший обсяг знань в області Священного писання, а також опанував ораторське мистецтво, що і дозволило йому проповідувати християнство. Відомо, що саме Прокл став свідком явища апостола Павла Іоанну. Уже після смерті останнього Прокл зайняв пост єпископа. 

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ ВІДЗНАЧАЮТЬ

Міжнародний день людей з інвалідністю. Встановлений Генеральною асамблеєю ООН 14 жовтня 1992 року. Мета – закликати усі держави активно інтегрувати людей з інвалідністю в життя суспільства. У цей день зазвичай відбуваються різні конференції та форуми за участю організацій, які об’єднують людей з інвалідністю, та організацій, які захищають їхні права. Тема 2020 року: “Будувати краще: до інклюзивного, доступного і сталого світу після COVID-19”.

Міжнародний день комп’ютерної графіки або День 3D. Це фахове свято відзначається з 1998 року за ініціативи американської компанії Alias. Зазвичай у цей день відбуваються презентації різних графічних проєктів та розробок. Цікаво, що першу компанію з розробки комп’ютерної графіки заснували ще у 1968 році, вона мала назву Evans & Sutherland.

Міжнародний день боротьби проти пестицидів. Його у 1998 році заснувала Міжнародна коаліція боротьби з пестицидами у пам’ять страшної хімічної і промислової катастрофи у 1984 році. Завод пестицидів компанії Union Carbide у Бопалі (Індія) вибухнув та викинув в атмосферу смертельний газ метил ізоціанат, що викликало більше 500 тис. захворювань та більше 200 тис. смертей в наступні роки. Випадки хронічних захворювань досі трапляються серед тих, хто вижив.

Іменини в цей день святкують Іларіон, Олександр, Олексій, Ганна, Анатолій, Арсеній, Василь, Володимир, Григорій, Іван, Йосип, Ісак, Фекла.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1920 – польський сейм ліквідував територіальну окремішність Галичини. Для позначення етнічної території Східної Галичини введено термін «Східна Малопольща», зникли з вживання слова «українець», «український», вводилися «русин», «руський».

1932 – постановою Ради Народних Комісарів УСРР заборонено торгівлю м’ясом і худобою в областях України, які ухиляються від виконання плану заготівлі м’яса. Постанова стала однією з причин Голодомору 1933 року.

1952 – у Празі за звинуваченням у співпраці з західними розвідками і сіонізмі повісили 11 високопоставлених функціонерів Компартії Чехословаччини, серед них – її колишнього генерального секретаря, віцепрем’єра Рудольфа Сланскі.

1959 – у Ленінграді здали в експлуатацію перший у світі атомний криголам «Ленін».

1967 – південноафриканський хірург Крістіан Барнард здійснив у Кейптауні першу у світі успішну трансплантацію серця.

1973 – американський «Піонер-10» («Пайонір-10») став першим космічним апаратом, який пролетів біля Юпітеру.

1976 – у Києві зданий в експлуатацію Північний міст через Дніпро.

1979 – референдум в Ірані схвалив проєкт конституції країни, яка закріпила курс на ісламізацію суспільства: введено систему шаріатського судочинства, ісламської освіти, жінки тепер мали обов’язково носити чадру.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1820 – Томас Бічем, винахідник проносних таблеток.

1795 – Роуленд Хілл, англієць, творець сучасної пошти. Його пропозиції з реформи поштової служби, зокрема про передоплату, привели до появи першої поштової марки (помер 1879).

1753 – Самюель Кромртон, англієць, винахідник прядильної машини.

1722 – Григорій Сковорода, видатний український просвітитель, поет і мандрівний філософ (помер 1794).

1596 – Ніколо Аматі, італійський скрипковий майстер, вчитель таких майстрів, як Андреа Гварнері і Антоніо Страдіварі (помер 1684).

Оксана Симоненко

Нагору