ЖИТТЯ

11 грудня: який сьогодні день

Цього дня світ відзначає невелику кількість різноманітних свят. Для України і світу 11 грудня був важливим днем, так як сьогодні народилося багато видатних постатей і вершилися важливі для історії події.

Подробиці про сьогоднішні свята розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Дитячий фонд ООН відзначає день народження 11 грудня. Організація була створена рішенням Генеральної Асамблеї ООН 11 грудня 1946 года. Тоді головним завданням Фонду, який спочатку називався Міжнародний надзвичайний дитячий фонд, було надання допомоги – перш за все, продовольчої – дітям, постраждалим в ході Другої світової війни. У ті роки на логотипі організації була зображена дитина з чашкою молока.

Міжнародний день гір присвячений підсумкам Міжнародного року гір. Відзначається щорічно з 11 грудня 2003 року. У резолюції Генеральної Асамблеї світовій спільноті запропоновано «організовувати в цей день заходи на всіх рівнях з метою пропаганди значення стійкого розвитку гірських регіонів».

Міжнародний день танго – свято танцю, філософія якого полягає в протиборстві. Життя в танго б’є ключем, а в центрі танцю – Чоловік і Жінка. Їхні взаємини, пристрасті, конфлікти, примирення, «третій зайвий», ревнощі, ненависть – всі почуття, які наповнюють людське життя.

Іменини в цей день святкують Ганна, Артур, Василь, Григорій, Петро, Ян.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

220 – Цао Пі примусив імператора Сянь Хань зректися престолу династії Хань. Утворилася імперія Цао Вей. Починається період Трьох царств.

361 – Флавій Клавдій Юліан вступив у Константинополь як єдиний імператор Римської імперії.

630 – Мухамед привів 10000 армію під стіни Мекки.

1769 – у Великій Британії запатентували жалюзі.

1792 – Французька революція: короля Людовика XVI притягнуто до суду за державну зраду Національній Конвенції.

1848 – революція в Угорщині: ескадрон 2-го уланського полку на чолі з підполковником Владиславом Тхужніцьким, за підтримки батальйону гонведу затримав і успішно відбив атаку австрійського корпусу фельдмаршала Франца фон Шліка після поразки угорців у битві під Кошицями

1852 – у Парижі відкрили найстаршу з нині чинних циркових споруд – папа римський Пій IX дозволив заснувати загребську римо-католицьку метрополію.

1862 – громадянська війна в США: розпочалась перша битва під Фредеріксбургом.

1914 – у Києві за зв’язки з австрійським урядом російська поліція заарештувала українського історика Михайла Грушевського.

1917 – Перша світова війна: британські війська на чолі з генералом Алленбі входять до Єрусалиму без бою. В місті оголошено воєнний стан — вночі сили УНР придушили сплановане на цей день повстання більшовиків у Києві, викривши та заарештувавши червоних ватажків. Збільшовичені військові частини вислані ешелонами за межі України.

1918 – до Одеси вступили війська Директорії УНР.

1921 – в селі Гребінки Білоцерківського повіту Київської губернії ЧК заарештовано отамана Перепилицю.

1924 – у Харкові відкрилася Всеукраїнська партійна нарада виробничих осередків.

1937 – Сталін у Великому театрі (Москва) вимовив крилату фразу: «Депутат — слуга народу».

1946 – американський мільярдер і філантроп Джон Рокфеллер подарував 18 акрів землі у Нью-Йорку для будівництва штаб-квартири ООН. При ООН створили Дитячий фонд — ЮНІСЕФ.

1991 – Україна оголосила про встановлення дипломатичних стосунків з колишніми республіками СРСР.

1993 – тріумф репера Снупа Дога (його дебютний альбом Doggy Style очолив чарт США).

1993 – вітальну телеграму Хрущова Гагаріну (12 квітня 1961) на аукціоні у Нью-Йорку продали за $ 68 500 (світовий рекорд вартості телеграм).

2000 – в Австралії почався судовий процес проти 9 авіакомпаній, які не попередили пасажирів про можливість виникнення тромбозу під час польоту.

2003 – в Україні почав роботу перший кінодистриб’ютор артхаусного кіно — «Артхаус Трафік».

2013 – невдала спроба розгону Євромайдану у Києві силами Беркуту та спецпідрозділів міліції.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ

1810 – Альфред де Мюссе (помер в 1857), французький письменник, автор роману «Сповідь сина століття» і поетичного циклу «Ночі».

1843 – Роберт Кох (помер в 1910), німецький мікробіолог, лауреат Нобелівської премії «за дослідження і відкриття, що стосуються лікування туберкульозу».

1874 – Пауль Вегенер (помер в 1948), німецький актор і кінорежисер (фільми «Празький студент», «Голем»).

1882 – Макс Борн (помер в 1970), німецький фізик, один з основоположників квантової механіки, нобелівський лауреат.

1882 – Андрій Бандера (помер в 1941), український релігійний і громадський діяч, діяч ЗУНР, капелан УГА, батько Степана Бандери.

1913 – Жан Маре (помер в 1998), французький кіноактор («Скороминуща краса», «Горбань», «Фантомас», «Залізна маска»).

1930 – Жан-Луї Трентіньян, французький актор знімався у фільмах «Чоловік і жінка», «Любов».

1953 – Андрій Макаревич, музикант, лідер групи «Машина часу».

1958 – Ніккі Сікс, американський музикант, бас-гітарист і засновник групи Mötley Crüe.

1996 – Хейлі Стейнфілд, американська співачка і актриса, знімалася у фільмах «Залізна хватка», «Три дні на вбивство», «Особливо небезпечна».

Юлія Кравченко

Нагору