ЖИТТЯ

14 грудня: який сьогодні день

14 грудня свят небагато. В Україні традиційно проводиться День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС. 

Цікаві факти про 14 грудня розповідає Інформатор.

Іменини сьогодні відзначають Дмитро, Наум, Порфирій.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День ліквідатора Чорнобильської АЕС. 14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Указ про установу цієї пам’ятної дати підписаний Президентом 10 листопада 2006 року.

Міжнародний день мавп. Неофіційне міжнародне свято було створено художниками Кейсі Горе і Еріком Міллікіним щоб поширювати знання про тварин і проявляти до них турботу і любов.

День Мартірових Інтелектуалів (Бангладеш) – відзначається в ознаменування тих інтелектуалів, які були вбиті пакистанськими силами під час Визвольної війни 1971 року 25 березня, і більше 200 – 14 грудня. Всього через два дні після різанини 14 грудня пакистанські сили капітулювали і Бангладеш стала незалежною.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1918 — гетьман Павло Скоропадський зрікся влади на користь Директорії УНР.

1920 — в Севастополі заснували Перший радянський театр ім. А.В. Луначарського.

1935 — прем’єрою оперети Штрауса «Летюча миша» у приміщенні колишнього Троїцького народного дому відкрився Київський театр оперети.

1943 — війська 2-го Українського фронту зайняли місто Черкаси.

1944 — Президія Верховної Ради РРФСР своїм указом замінила назви 11 районів і відповідних районних центрів Кримської АРСР з кримськотатарських і німецьких на російські.

1958 — третя радянська антарктична експедиція вперше досягла полюсу недоступності в Антарктиді (найвіддаленішої від узбережжя материка точки).

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ У ЦЕЙ ДЕНЬ

1840 — Михайло Старицький (помер у 1904), український письменник (поет, драматург, прозаїк), театральний і культурний діяч.

1884 — Миколай Чарнецький (помер у 1959), український церковний діяч (УГКЦ), єпископ, професор Духовної семінарії у Станіславові, настоятель монастирів у Костополі й Ковелі. Проголошений мучеником і блаженним УГКЦ.

1960 — Віктор Пінчук, український мільярдер, меценат, громадський діяч.

1964 — Юрій Луценко, український політик.

Оксана Симоненко

Нагору