ЖИТТЯ

Вийшло друком 45 екземплярів книги “Змійові” вали Переяславщини”: чому її варто придбати

Опубліковано книгу з результатами дослідження переяславських «Змійових» валів. Вона має три розділи.

Книгу “Змійові” вали Переяславщини” написав Сергій Вовкодав, вийшла друком кілька днів тому. Автор — старший науковий співробітник НІЕЗ “Переяслав”, завідувач музею космосу. В книзі йдеться про історію дослідження валів та про те, навіщо вони були зведені. Про це повідомляє Інформатор.

“Книга має три розділи. У першому поданий історіографічний огляд та розглянуто історію дослідження споруд. У другому зроблено спробу визначити просторові характеристики валів, відтворити їх конфігурацію та охарактеризувати стан збереження. Автором використано як матеріали попередніх досліджень, так і результати власних розвідок. Останній розділ присвячений питанням часу створення та функціонального призначення валів”, — написано на Facebook-сторінці Сергія Вовкодава.

— Книга має 45 екземплярів, спочатку зробили пробне замовлення, щоб подивитись, як піде. Звичайно, ще додрукують. Вийшла вона декілька днів тому. З моїм авторством це перша книга, але раніше ще вийшла за моєї редакції книга Олександра Юрченка, археолога, співробітника музею (нині він, на жаль, покійний). Книга підготовлена на основі його дисертаційного дослідження”, — розповідає Інформатору Сергій Вовкодав.

Книга “Змійові” вали Переяславщини” коштує 300 гривень. У ній повноколірний друк, багато ілюстрацій (карти, схеми, світлини із сучасного стану цих насипів). Купити можна в сувенірній лавці НІЕЗ “Переяслав”, а також в різноманітних музеях нашого заповідника.

— Над написанням цієї книги я працював близько року, — додає Вовкодав. — Саме дослідження було розділено в часі, і перші експедиції були в 2010 році. Останні 10 років проходять дослідження археологічних пам’яток, які розташовані в межах річки Броварка. І значна частина “Змійових” валів (десь 70 відсотків) розміщується в долині річки. Впродовж 2019 року, коли вже було написано декілька публікацій про “Змійові” вали, накопичилася інформація, тоді я вже взявся за написання книги.

Дослідник також трішки розповів про вали:

— “Змійові” вали — це один із найпоширеніших в Середній Наддніпрянщині (в центральній частині України, обабіч Дніпра) видів пам’яток. Вони є не лише на Переяславщині, їх найбільше на правому березі, це Правобережна Київщина. Більшість дослідників вважають, що це були захисні укріплення, які обмежували доступ до певних територій. Вони насипалися приблизно наприкінці Х — на початку ХІ століття. Ми звикли їх бачити як земляні насипи, але більшість вчених вважають, що вони мали вигляд дерев’яно-земляних укріплень. Основне призначення цих споруд — захистити тогочасні переяславські землі від раптових набігів кочових племен (зокрема, від печенігів).

Нагадаємо, музеї Переяслава не працюватимуть у новорічні свята. Про це раніше повідомляв Інформатор.

Оксана Симоненко

 

Нагору