ЖИТТЯ

16 грудня: який сьогодні день

В цей день світ відзначає низку незвичайних свят. Крім того, 16 грудня народилося багато визначних осіб, приміром, Людвіг ван Бетховен.

Детальніше про сьогоднішній день розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День кошлатих відзначається по всьому світу щорічно 16 грудня. У календарі іноді зустрічаються незвичайні, навіть дивні свята, не пов’язані з будь-якими важливими, пам’ятними подіями або знаменними датами. Людській природі властиво знаходити щось позитивне, що сприяє веселощам і підняттю настрою.

День підкорення вершин. Цей день, швидше за все, був придуманий людьми, яким набридло часто чути від друзів або родичів таку фразу: «Почну це робити завтра». Можливо, спочатку це і було суто альпіністське свято, і відзначали його тільки підкорювачі вершин в колі родичів, товаришів і однодумців. Але з роками він проник і в життя простих людей. Адже для когось знову навчитися ходити або позбутися згубної звички – теж своєрідне взяття вершини, планки, подолання труднощів.

День світової німоти і тиші. Православні християни 16 грудня вшановують пам’ять преподобного Сави Сторожевського (Звенигородського) і Івана Мовчуна. У цей свято завжди намагалися зберігати мовчання, тому що вважали: мовчання є можливістю відчути свою єдність з Божим Миром.

Іменини в цей день святкують Андрій, Микола, Федір, Варвара, Георгій, Іван.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1631 – сильне виверження Везувію.

1773 – «Бостонське чаювання» – американські колоністи, переодягнувшись індійцями, викидають в гавань Бостона ящики з чаєм в знак протесту проти податку на чай, введеного Великобританією.

1899 – засновано футбольний клуб «Мілан».

1920 – землетрус в Ганьсу забрав життя понад 200 тисяч людей, з них 20 тисяч замерзли, залишившись без даху над головою.

1946 – Крістіан Діор за підтримки «короля текстилю» Марселя Буссака відкрив свій Будинок моди на авеню Монтень в Парижі.

1948 – проголошення незалежності Камбоджі, яка перебувала з 1880 року під протекторатом Франції.

1960 – зіткнення двох пасажирських літаків над Нью-Йорком. 134 загиблих. Найбільша авіакатастрофа в світі на той час. При розслідуванні вперше були використані дані бортових самописців.

1997 – після перегляду однієї з серій аніме «Покемон» в лікарні Японії були доставлені діти з ознаками епілепсії.

2011 – заворушення в казахстанському місті Жанаозен: підпалені адміністративні будівлі, загинули 14 людей.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ У ЦЕЙ ДЕНЬ

1742 – Гебхард Леберехт фон Блюхер (помер в 1819), прусський фельдмаршал.

1770 – Людвіг ван Бетховен (помер в 1827), німецький композитор.

1776 – Йоганн Вільгельм Ріттер (помер в 1810), німецький хімік і фізик, який відкрив ультрафіолетове випромінювання.

1834 – Марі Еспрі Леон (помер в 1910), французький економіст.

1836 – Ернст фон Бергманн (помер в 1907), німецький хірург, основоположник асептики, автор класичних посібників з проблем військово-польової хірургії.

1857 – Едвард Емерсон Барнард (помер в 1923), американський астроном.

1896 – Анна Андерсон (уроджена Анастасія Чайковська) (померла в 1984), самозванка, протягом декількох десятиліть видавала себе за дивом врятувалася дочка російського імператора Миколи II велику княжну Анастасію.

1946 – Бенні Андерссон, шведський композитор і співак, учасник групи ABBA. Цікаво, що в 1992 році Бенні Андерссон написав популярну мелодію для чемпіонату Європи з футболу, який проходив у Швеції .

1982 – Анна Седокова, українська співачка, солістка «золотого» складу української жіночої поп-групи «ВІА Гра» (2002 – 2004).

1988 – Матс Хуммельс, німецький футболіст.

Юлія Кравченко

Нагору