ЖИТТЯ

17 грудня: який сьогодні день

У цей день світ відзначає мало свят. Тим не менш, одне із згаданих є суто українським. Також 17 грудня у 1989 році відбулася прем’єра першої серії мультсеріалу «Сімпсони».

Деталі повідомляє Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День працівника державної виконавчої служби з’явився в календарі офіційних українських професійних свят порівняно недавно, в 2009 році, після того як 22 липня 2009 року в Києві третій президент України Віктор Ющенко, враховуючи значення органів державної виконавчої служби у забезпеченні виконання рішень судів, третейських судів та інших органів, а також посадових осіб, на підтримку ініціативи Міністерства юстиції України та громадськості, підписав Указ «Про День працівника державної виконавчої служби».

День захисту секс-працівників від насильства і жорстокості був запропонований в пост-радянському регіоні міжнародною організацією, що іменує себе «Мережею організацій із захисту прав працівників сфери сексуальних послуг». Вперше день відзначався в 2003 році. Спочатку ця дата була запропонована Анні Спрінкл (повією, порно-зіркою, що стала сексологом) і американським аутріч-проєктом секс-працівників як день чування і поминання жертв вбивці з Грін-Рівер в Сіетлі, штат Вашингтон. Міжнародний День захисту секс-працівників від насильства і жорстокості дав секс-працівникам стимул у всьому світі зібратися разом і організуватися проти дискримінації і пом’янути жертв насильства.

Варварин день в народному календарі у слов’ян припадає на 17 грудня. Назва походить від імені святої Святої Варвари. Початок підготовки до святкування Миколи Зимового. Цей день, разом з Савиним і Миколиним днями утворили в культурі східних слов’ян єдиний ритуально-обрядовий комплекс. Вважалося, що з цього дня починає збільшуватися “на курячий крок” світовий день.

Іменини в цей день відзначають Олександр, Олексій, Анастасія, Варвара, Василь, Геннадій, Дмитро, Катерина, Іван, Кіра, Микола.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1790 – в Мексиці знайшли камінь з календарем ацтеків.

1897 – на Харківському паровозобудівному заводі збудували перший український паровоз.

1903 – Орвілл Райт здійснив перший у світі пілотований політ на моторному аероплані «Флаєр-1». Політ тривав 12 секунд.

1962 – перший виступ The Beatles на телебаченні – на каналі Granada TV група виконала пісню «Love Me Do».

1986 – в Кембріджському шпиталі вперше в історії медицини здійснили одночасну пересадку серця, печінки і легенів.

1989 – на телеканалі Fox (США) показали першу серію мультсеріалу «Сімпсони».

1998 – США і Велика Британія завдали авіаційні удари по Іраку під приводом відмови того співпрацювати зі спеціальною комісією ООН з питання контролю над іракським озброєнням. Таке ускладнення міжнародної ситуації дозволило відкласти призначене наступного дня голосування в Конгресі США щодо імпічменту президента Білла Клінтона.

2003 – у світовий прокат вийшов фільм «Володар перснів: Повернення короля», останній із трилогії, невдовзі щедро відзначений «Оскарами».

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ У ЦЕЙ ДЕНЬ

1778 – Гемфрі Деві (помер в 1829), британський фізик і хімік, один із засновників електрохімії.

1830 – Жюль де Гонкур (помер в 1870), французький письменник, разом з братом Едмоном заклав основи натуралізму і імпресіонізму у французькій літературі.

1853 – Еміль Ру (помер в 1933), французький мікробіолог, який розробив антидифтерійну сироватку, співавтор однієї з перших робіт про віруси.

1908 – Юрій Шевельов (помер в 2002), український філолог, роботи якого допомогли реконструювати праслов’янську мову.

1975 – Міла Йовович, американська кіноактриса і фотомодель («П’ятий елемент», «Жанна д’Арк»).

1977 – Марія Брінк, американська співачка, що виконує пісні у жанрах метал та металкор.

Юлія Кравченко

Нагору