ЖИТТЯ

18 грудня: який сьогодні день

Новий день зовсім небагатий на свята. Втім, 18 грудня народилося немало творчих особистостей: Юрій Нікулін, Стівен Спілберг, Крістіна Агілера.

Цікаві факти про сьогоднішній день розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Міжнародний день мігрантів. Мета — зміцнити глобальні заходи захисту біженців і мігрантів. Ці зобов’язання містяться в Нью-Йоркській декларації, в якій виражається політична воля світових лідерів, спрямована на порятунок життів, захист прав людини і справедливий розподіл відповідальності на глобальному рівні.

День арабської мови був заснований Департаментом громадської інформації ООН в 2010 році для святкування багатомовності та культурного розмаїття, а також для сприяння рівноправного використання всіх шести офіційних мов у всій Організації. Дата 18 грудня була обрана як день затвердження в 1973 році рішення про включення арабської мови в перелік офіційних і робочих мов Генеральної Асамблеї ООН і її головних комітетів. У 2012 році за пропозицією Марокко, Саудівської Аравії та Лівії 190-ю сесією Виконавчого ради ЮНЕСКО цей день був затверджений як всесвітній день арабської мови.

Савин день — день народного календаря слов’ян, що відзначається 18 грудня. У слов’янському православ’ї день святого Сави — один з ритуально зазначених днів, які йдуть один за одним і утворюють єдиний комплекс: День Варвари, день Сави, день Зимового Миколи. Сава — батько зимового Миколи. Наступного дня, 19 грудня, українці відзначають День святого Миколая.

Іменини сьогодні святкують Геннадій, Захар, Ілля, Сергій.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1890 — у Лондоні відкрили першу у світі підземну електрифіковану залізницю (метрополітен). Перед тим поїзди метро рухали паровози.

1892 — у Санкт-Петербурзі відбулась прем’єра балету Петра Чайковського «Лускунчик».

1917 — у Києві відкрито Українську державну академію мистецтв, першим її ректором став графік Георгій Нарбут.

1940 — в Третьому Рейху затвердили директиву №21 («план Барбаросса» — кодова назва плану нападу Німеччини на СРСР).

1972 — президент США Річард Ніксон віддав наказ про бомбардування Північного В’єтнаму. Операція тривала 11 днів.

1991 — Незалежність України визнала Вірменія.

1998 — вперше за 130 років Палата представників Конгресу США почала слухання з імпічменту американського президента — Білла Клінтона (за неправдиві свідчення у ході сексуального скандалу з Монікою Левінскі).

2007 — Юлія Тимошенко вдруге стала прем’єр-міністеркою України. На пленарному засіданні Верховної Ради України за неї віддали голоси 226 народних депутатів України від парламентської коаліції БЮТ та НУ-НС.

2008 — спекуляції на валютному ринку України досягли верху: слідом за міжбанком курс гривні в обмінних пунктах опустився до позначки близько 9,50-10,20 за долар.

2016 — Кабінет міністрів України прийняв рішення про націоналізацію ПАТ «Приватбанк».

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1793 — Василь Маслович (помер у 1841), український письменник, байкар, журналіст, засновник часопису «Харьковскій Демокритъ». Друкувався під псевдонімом «Мслвчь».

1875 — Петро Холодний (помер у 1930), український маляр-імпресіоніст з нахилом до ліризму і неовізантист, за фахом фізик-хімік.

1892 — Микола Куліш (помер у 1937), український письменник, режисер, драматург («97», «Патетична соната», «Маклена Граса», «Мина Мазайло»).

1908 — Юрій Косач (помер у 1990), український письменник, небіж Лесі Українки.

1921 — Юрій Нікулін (помер у 1997, радянський кіноактор («Операція „И“», «Кавказька полонянка», «Діамантова рука»), телеведучий та клоун.

1935 — Віктор Скопенко (помер у 2010), український хімік-неорганік, ректор Київського університету (1985-2008), академік НАН України, Герой України.

1946 — Стівен Спілберг, американський кінорежисер, продюсер, лауреат «Оскара» («Список Шиндлера», «Люди в чорному», «Врятувати рядового Раяна», «Термінал», «Щелепи»).

1963 — Бред Пітт, американський кіноактор («Власність диявола», «Інтерв’ю з вампіром», «Троя», «Містер і місіс Сміт»), продюсер.

1964 — Стів Остін, американський реслер, кіноактор

1969 — Хосе Сантьяго Каньїсарес, іспанський футболіст, воротар, Олімпійський чемпіон 1992 року, чотириразовий чемпіон Іспанії, переможець Ліги чемпіонів 1998, володар Кубка УЄФА.

1980 — Крістіна Агілера, американська поп-співачка, володарка п’яти премій «Греммі».

Юлія Кравченко

Нагору