ЖИТТЯ

21 грудня: який сьогодні день

Сьогодні чимало цікавих свят, таких як національний день смажених креветок та всесвітній день оргазму. 21 грудня – найкоротший день у році, а також – найдовша ніч. Подейкують, що ця доба є досить містичною і загадковою.

Детальніше про цей день розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День зимового сонцестояння – найкоротший у році, а ніч – найдовша. Сезонне значення зимового сонцестояння полягає в повороті від поступового подовження ночі і скорочення дня до зворотного напрямку. У різних культурах тлумачення цієї події сприймалося по-різному, але у більшості народів воно розцінювалося як відродження, в цей час влаштовували свята, зустрічі, ритуали та інші урочистості.

Всесвітній день оргазму. Суть акції полягає в тому, щоб всі люди на Землі в один день (а краще в одну годину і навіть хвилину) тим чи іншим чином відчули оргазм. При цьому вони повинні думати про світ, щоб передати “позитивну енергію” Землі. Пізніше вирішили не прив’язувати акцію до конкретної хвилини або години через відмінності часових поясів.

День середини зими “Йоль” – стародавнє свято германських народів, пов’язане із зимовим сонцестоянням. У сучасних скандинавських та англомовних країнах стародавній Йоль злився з християнським Різдвом та став синонімом його назви. Корені свята Йоль лежать у давній історії північногерманських народів та походять із легенд про Дике Полювання, вшанування верховного бога Одіна та частково із англосаксонського свята “Материнської ночі”. В основі Йоля — відзначення зимового сонцестояння, як частини народного календаря.

День дурниць. Свято, придумане з метою дати можливість висловити будь-які розчарування.

День народження кросворду. Творцем першого кросворду вважається журналіст Артур Вінн, який емігрував з Ліверпуля до Нью-Йорка. Він уклав літери в клітини, розмістивши їх у смужки і назвав нову головоломку “cross-word puzzle”. Автор відіслав свій кросворд з 32 слів в газету “Нью-Йорк уорлд”, де його надрукували 21 грудня 1913 року. З того часу дату 21 грудня вважають Днем народження кросворду.

День кухаря японської кухні. Щороку 21 грудня всі кухарі японської кухні відзначають своє професійне свято. А таких людей в нашій країні багато, адже останнім часом страви Країни висхідного сонця користуються величезною популярністю.

Іменини в цей день відзначають Анфіса та Кирило.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1846 — шотландський хірург Роберт Лістон уперше в Європі застосував анестезію під час хірургічної операції — провів ампутацію стегна пацієнтові Джеймсу Черчіллю під ефірним наркозом.

1867 — австрійський цісар Франц Йосиф (1848-1916) затвердив австро-угорську угоду і Конституцію Австрії.

1898 — П’єр і Марія Кюрі відкрили радій.

1913 — у нью-йоркській газеті опублікований перший в історії кросворд, який склав Артур Вінн.

1937 — у Голлівуді відбулась прем’єра першого повнометражного мультфільму “Білосніжка та семеро гномів”. Над 83-хвилинною стрічкою працювали 750 художників.

1975 — арабські терористи на чолі з Ільїчем Раміресом Санчесом (відомим також як Карлос або Шакал) захопили штаб-квартиру ОПЕК у Відні, де саме проходила сесія організації.

1984 — СРСР здійснив успішний запуск міжпланетної станції “Вега-2” для дослідження планет Сонячної системи.

1988 — дослідний зразок найбільшого діючого літака у світі Ан-225 “Мрія” здійснив перший політ.

1988 — над Локербі (Шотландія) вибухнув “Боїнг-747” американської авіакомпанії “Пан Американ”. Загинуло близько 270 осіб — 243 пасажири літака, екіпаж та 11 людей на землі.

1990 — біля станції метро “Лівобережна” відбулося офіційне відкриття постійного приміщення Київського театру драми та комедії на лівому березі Дніпра (у колишньому приміщенні кінотеатру “Космос”).

1991 — підписана Алма-Атинська декларація про створення СНД (главами Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Росії, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану, України).

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1596 — Петро Могила (помер у 1647), святий, політичний, церковний і освітній діяч України.

1815 — Тома Кутюр (помер в 1879), французький художник.

1879 — Йосип Сталін (помер в 1953), радянський державний і політичний діяч, керівник СРСР з кінця 1920-х по 1953.

1890 — Герман Джозеф Меллер (помер в 1967), американський генетик, лауреат Нобелівської премії з фізіології і медицини (1946).

1940 — Френк Заппа (помер в 1993), американський композитор, співак, гітарист, кінорежисер і сатирик.

1967 — Михайло Саакашвілі, президент Грузії в 2004-2007 і 2008-2013 роках.

1977 — Анфіса Чехова, телеведуча.

Оксана Симоненко

Нагору