ЖИТТЯ

22 грудня: який сьогодні день

Сьогоднішній день не багатий на свята. Але 22 грудня своє професійне свято відзначають енергетики.

Подробиці про цей день розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День енергетика в Україні. Відзначають це свято у найкоротший світловий день року, що можна вважати досить символічним, зважаючи на роль працівників сфери енергопостачання в сучасному суспільстві.

День працівників дипломатичної служби України. Щорічно 22 грудня в Україні відзначається День працівників дипломатичної служби, встановлений Указом президента від 21 листопада 2005 року.

Непорочне зачаття Пресвятої Богородиці. Непорочне зачаття Діви Марії — католицький догмат, згідно з яким Марію з Назарету від миті її зачаття не забруднив перворідний гріх. Хоча вона була зачата Св. Йоакимом і Св. Анною, але з ласки Божої гріх прабатьків Адама і Єви не проявився в ній.

День математики в Індії. Національний день математики в Індії щорічно відзначається 22 грудня. Це свято проголосив прем’єр-міністр країни під час урочистостей, присвячених 125-й річниці народження індійського математика Срініваса Рамануджан.

Іменини в цей день відзначають Анна (Ганна), Василь, Володимир, Євфросинія, Олександр, Софрон, Степан.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1216 — Папа Римський Гонорій III затвердив орден мандрівних проповідників (домініканців), заснований іспанським ченцем Домініком 1215 року.

1790 — у ході російсько-турецької війни 1787-1791 рр. російські війська взяли штурмом фортецю Ізмаїл, що фактично визначило перемогу росіян у цій війні.

1845 — у Філадельфії (США) продемонстрували роботу першого синтезатора голосу, створеного німецьким винахідником Йозефом Фабером.

1882 — помічник американського винахідника Томаса Едісона, Едвард Джонсон придумав ялинкову електрогірлянду і прикрасив нею ялинку в себе вдома на Різдво.

1894 — військовий суд в Парижі оголосив вирок у сумнозвісній “справі Дрейфуса”.

1895 — німецький фізик Вільгельм Рентґен опромінив руку своєї дружини “Х-променями”, отримавши один із перших у світі рентґенівський знімок (найперший за три роки до нього отримав український фізик Іван Пулюй).

1905 — початок грудневого збройного повстання в Москві.

1917 — голова уряду Української Народної Республіки Володимир Винниченко підписав розпорядження про створення Генерального секретарства з міжнародних справ. Очолив Генеральне секретарство Олександр Шульгін. З 2000 року цей день щорічно відзначається в Україні як День дипломата.

1917 — Мала Рада Української Народної Республіки ухвалила закони про Головну скарбницю та Державний банк України.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

702 — Жан Етьєн Ліотар, швейцарський художник (помер у 1789).

1744 — Данило Самойлович (Сушковський), український медик, засновник епідеміології в Російській імперії, фундатор першого в Україні наукового медичного товариства. Першим довів можливість протичумного щеплення (помер у 1804).

1815 — Люсьєн Петіпа, французький балетний танцюрист і балетмейстер (помер у 1898).

1823 — Жан Анрі Фабр, французький ентомолог та письменник (помер у 1915).

1833 — Марко Вовчок (Марія Олександрівна Вілінська), українська письменниця (“Кармелюк”, “Невільничка”, “Інститутка”).

1856 — Френк Біллінґс Келлоґ, американський юрист, дипломат, державний діяч, лауреат Нобелівської премії миру (помер у 1937).

1858 — Джакомо Пуччіні, італійський композитор, автор 12 опер (“Манон Леско”, “Богема”, “Тоска”, “Мадам Баттерфляй”, “Турандот” тощо).

1872 — Каміль Ґерен, французький учений, один із творців протитуберкульозної вакцини (помер у 1961).

1876 — Філіппо Томмазо Марінетті, італійський письменник, засновник і теоретик футуризму в європейській літературі та мистецтві (помер у 1944).

1879 — Ганна Юрчакова, українська драматична акторка (померла у 1965).

1889 — Натан Альтман, український художник-авангардист (кубіст), скульптор і театральний художник (помер у 1970).

Оксана Симоненко

Нагору