ЖИТТЯ

Що подивитися на свята: ТОП новорічних фільмів

Новий рік і Різдво — свята, які краще всього відзначати у затишній домівці з найближчими людьми. До головного свята лишився тиждень, тому пора починати готуватися до нього: стартувати варто з підняття новорічного настрою. Підбірка тематичних фільмів впорається з цією справою найкраще.

Інформатор відібрав для своїх читачів оригінальний топ кінострічок. Тому не дивуйтеся, що тут ви не знайдете “Сам удома” та “Іронію долі”.

“НАПЕРЕДОДНІ НОВОГО РОКУ” 2011

Герої фільму — жителі міста, яке ніколи не спить. Нью-Йорк напередодні Нового року пов’яже життя кількох героїв: літньої людини, яка вмирає в лікарні, секретарки, що вирішила здійснити дані собі обіцянки, продюсера знаменитого новорічного шоу на Таймс-сквер та людини, яка взагалі ненавидить це свято.

“ПАРА НА СВЯТА” 2020

Слоан — дівчина з Чикаго, яка ненавидить свята через засудження її сім’ї за те, що вона не перебуває у відносинах. Одного разу вона зустрічає Джексона, австралійського гравця в гольф, не зацікавленого в серйозних стосунках. Вони укладають угоду, що вони підтримуватимуть дружні стосунки протягом року і зустрічатимуться тільки на святах.

“ЛЮДИНА, ЯКА ВИНАЙШЛА РІЗДВО” 2017

Історія створення однієї з найвідоміших різдвяних казок. Після низки невдач молодий Чарльз Діккенс починає роботу над “Різдвяної піснею”, що розповідає про скупого Скруджа і його перетворення. Як писалася доля знаменитого героя-скнари і як в ній відбилася історія самого Діккенса?

“ЦЕ ДИВОВИЖНЕ ЖИТТЯ” 1946

Джордж Бейлі, житель невеликого містечка, настільки засмучений незліченними проблемами та несподіваним боргом, що думає про самогубство в переддень Різдва. Він завжди хотів виїхати з рідного міста, щоб побачити світ, але обставини та його добре серце не дали йому покинути Бедфорд Фолз. І ось Джордж готується стрибнути з мосту, але замість цього рятує свого ангела-охоронця, Клеренса Одбоді, який з’явився отримати свої крила.

“КВАРТИРА” 1960

Самотній чоловік дозволяє одруженим колегам користуватися своєю квартирою для інтрижок на стороні, поки не закохується в коханку боса. Комедія Біллі Уайлдера 1960 року заслужено взяла “Оскар” за кращий фільм — це одна з кращих американських картин усіх часів. З огляду на те, що її сюжет про самотність і кохання розгортається навколо 25 грудня, це, в свою чергу, робить її також і одним з найкращих різдвяних фільмів.

“МАЛЕНЬКІ ЖІНКИ” 2019

Адаптації роману Луїзи Мей Олкотт 1994 і 2019 років народилися з одного джерела і розвинулися у зовсім не схожі інтерпретації — прямо як сестри. І точно так само, як у кожного відданого читача “Маленьких жінок” є улюблена сестра Марч, визначився він і з улюбленицею екранізації. Проте обидва фільми об’єднує зірковий акторський склад і зворушливий сюжет про те, що таке бути сестрами. І якщо вже наша сьогоднішня тема — різдвяні кінострічки, в обох адаптаціях присутні мальовничі віньєтки снігових різдвяних свят з застіллями, затишними язиками полум’я в каміні, витівками і сімейними радощами.

“ПОЛЯРНИЙ ЕКСПРЕС” 2004

Головний герой мультфільму — хлопчик Стівен. Його батьки впевнені, що він вже не вірить у Санта Клауса. Та й звісно, як можна повірити в істинність Санти, якщо проти цього свідчать газетні статті, святкова фотографія, на якій хлопчик випадково зняв з Санти бороду, а також енциклопедія, у якій Стівен прочитав, що Північний полюс, де й має мешкати дід-чарівник, який розносить подарунки малечі, непридатний для життя? Та Стівен не хоче прощатися з казкою дитинства, тому він не поспішає засинати в Святвечір, уважно прислухаючись до кожного звуку в будинку, тому що дуже хоче почути довгоочікуваний дзвін саней Санта Клауса.

“ЕДВАРД РУКИ-НОЖИЦІ” 1990

Здається, ми почали забувати класику. “Едвард руки-ножиці” — її прекрасний приклад. Це американський фантастичний фільм Тіма Бертона 1990 року. Сюжет подається як трагікомічна казка та оповідає про незвичайного юнака, створеного винахідником Едварда, який мав замість рук ножиці. Потрапивши до міста, він попри свою дивність здобуває славу, але містяни прагнуть скористатися його довірливістю задля особистої вигоди.

“СКАКУН” 1989

Восьмирічна Джессіка — донька збіднілого фермера. Дівчинка продовжує вірити в існування Санта-Клауса. Тому, виявивши в лісі оленя, який був поранений, вона вирішила, що це Скакун з упряжки Санти, який пошкодив свою ногу під час падіння з різдвяного плаката. Вона забирає оленя до себе в комору, сподіваючись, що коли його вилікує, за ним прийде Санта-Клаус.

«НОВОРІЧНИЙ КОРПОРАТИВ» 2016

Ця кінострічка стане ідеальним варіантом для тих, хто в цьому році зустрічатиме свята на роботі. Ті Джей Міллер і Дженніфер Еністон грають брата і сестру з різними поглядами на те, як управляти успадкованою ними компанією. Коли перед героєм Міллера Клеєм постає завдання залучити важливого клієнта, він вирішує влаштувати новорічний корпоратив століття, який закінчується скандалом, здатним покласти край самій компанії.

Юлія Кравченко

Нагору