ЖИТТЯ

У Переяславі буде два ліцеї, лише там навчатимуть старшокласників

На сьогоднішній сесії проголосували за вхід міської ради до складу співзасновників шкіл сіл Переяславської громади. Також освітні заклади змінять свої назви та статус.

Школи Вовчкова, Гайшина, Гланишева (всі – І-ІІ ступенів), Великої Каратулі  та Дем’янець (обидві – І-ІІІ ступенів) увійшли до складу Переяславської ТГ. Також змінився статус цих закладів – вони стануться гімназіями. Про це повідомляє Інформатор.

Тобто ці школи автоматично перекваліфікуються в заклади І-ІІ ступенів, учні навчатимуться в нихз першого до дев’ятого класу. Старшокласників набиратимуть лише в ліцеї. Їх у Переяславі буде два: на базі теперішньої ЗОШ №7 та теперішньої гімназії.

– Ця реорганізація триватиме до 2022 року, тобто наступний навчальний рік ще можна провести за старим форматом, – розповів Інформатору начальник відділу освіти міськради Петро Ярмоленко. – Але щоб втілити це безболісно, потрібно це зробити до 1 вересня 2021 року: таким чином новостворені гімназії не набиратимуть десяті класи, а одинадцяті зможуть довчитися. Ми зараз чекаємо змін до закону про створення ліцеїв – щоб дали змогу це робити місцевій владі, а не обласній.

Як зазначив Ярмоленко, п’ять переяславських шкіл (із першої до п’ятої) також стануть гімназіями, оскільки в новому законі не передбачені освітні заклади трьох ступенів – щонайбільше двох (І-ІІ або ІІ-ІІІ, І, ІІ, ІІІ). Теперішня гімназія буде ліцеєм ІІ-ІІІ ступенів, а сьома школа переформатується на два заклади: початкову школу та ліцей ІІ-ІІІ ступенів.

– От зараз у Дем’янцях в десятому та одинадцятому класах по 6 дітей, у Великій Каратулі одинадцятого немає взагалі, а в десятому – п’ять. Утримання старшого класу – це близько 350 тисяч на рік. На прикладі Переяслава, у середньому в десятий клас йде 150 дітей. Коли вони йдуть у сім міський шкіл, ми відкриваємо дев’ять класів. Коли вони підуть у дві школи, це буде п’ять класів. На чотирьох класах економимо півтора мільйона на рік, – резюмував начальник відділу освіти.

На цій же сесії прийняли бюджет Переяславської ТГ на 2021 рік. Він складає понад 303 мільйони гривень.

Віталій Усик

Нагору