ГРОШІ

З нового року скасують пільговий тариф на електроенергію: скільки платитимемо

28 грудня Кабінет міністрів скасував пільгову ціну на електроенергію для населення. Встановив її на рівні 1,68 гривень за кВт-год.

Кабінет міністрів України скасував пільгову ціну на електроенергію для населення – 90 копійок за перші 100 кВт-год. – із січня 2021 року та встановив її на рівні 1,68 грн за кВт-год. Повідомляє Інформатор, посилаючись на сайт Кабміну.

Таке рішення прийняли, щоб уникнути стрімкого зростання тарифу для населення з січня наступного року. Якби Уряд не ухвалив постанову, то ціна на електрику зросла б більш ніж у 2,5 раза (приблизно до 3,30 грн/кВт-год.), оскільки стала б ринковою.

Із березня 2017 року в Україні діє двоставковий тариф на електроенергію для населення: до 100 кВт-год на місяць – 0,9 грн/кВт-год, понад – 1,68 грн/кВт-год (із ПДВ). Унаслідок цього середня ціна на електроенергію для населення приблизно втричі нижча, ніж для промисловості, і вже навіть нижча за вартість доставки. Фактично тариф для населення до 31 березня 2021 року збережено на поточному рівні (не враховуючи пільгову ціну за перші 100 кВт-год/міс.).

Нагадаємо, що уряд послабив карантинні обмеження у новорічну ніч. Попередньо робота ресторанів та кафе була дозволена до першої ночі, тепер — до сьомої ранку.

Оксана Симоненко

Нагору