ВЛАДА

Хто з Переяславщини увійшов до сотні найвпливовіших людей Київщини

До сотні найвпливовіших людей Київщини увійшли п’ять представників Переяславщини. Хто вони?

Інтернет-ресурс Моя Київщина підібрав топ-100 найвпливовіших людей нашої області. До списку увійшло п’ять людей, які мають стосунок до Переяславщини: Олександр Мостіпан, Анна Скороход, Олександр Пироговський, Марія Лях та Вячеслав Саулко. Про це повідомляє Інформатор.

Детальніше про них розповіла Моя Київщина. Інформатор вибрав для вас найцікавіше.

Олександр Мостіпан – бізнесмен, герой України

Олександра Мостіпана вважають одним із найбільш впливових бізнесменів Київської області. За президентства Віктора Ющенка він був удостоєний звання Герой України.

Агарним сектором займається з часів незалежності України. Ще в 1996 році Мостіпан узяв в оренду 500 га землі в Переяслав-Хмельницькому районі та створив асоціацію “Нива Переяславщини”. Наразі компанія винаймає 24 тис. га землі та є другою в Україні компанією за обсягом поголів’я свиней. До того ж продовжує збільшувати виробничі потужності.

“Ниві Переяславщини” належить комбікормовий завод, забійний цех і м’ясокомбінат, який випускає продукцію під торговою маркою “П’ятачок”. Мостіпан будує свинокомплекси за датськими технологіями – поголів’я та устаткування він закуповує в Данії. Його компанія першою в Україні почала будувати подібні сучасні підприємства. Зараз у структурі працює 11 комплексів та ще три планують побудувати.

У жовтні 2020 року “Нива Переяславщини” перемогла в щорічному всеукраїнському рейтингу “Сумлінні платники податків” у галузі сільського господарства. За попередній рік підприємство сплатило до бюджету держави більше 200 млн грн.

Анна Скороход – народна депутатка України

Анна Скороход виступала проти адміністративного поділу Київщини, заявивши про необхідність створення Переяславського району. Депутатка Верховної Ради України Анна Скороход 24 вересня працювала в Переяславі. Вона пройшла до парламенту за підсумками голосування на позачергових парламентських виборах у липні цього року від партії “Слуга народу” в 93 окрузі, в який входить Переяслав.

Олександр Пироговський депутат Київської облради, підприємець

Олександра Пироговського знають як власника й голову правління ТОВ “Переяслав-молпродукт”. У минулому скликанні міськради був депутатом від “Нашого краю”, у листопаді 2020 року став членом виконкому Переяславської ОТГ.

Марія Лях очільниця Студениківської ОТГ

Марія Лях як представниця “Європейської солідарності” у грудні 2017 року отримала практично рекордні на Київщині 67% підтримки виборців і стала головою Студениківської ОТГ. Зовсім швидко стало зрозуміло, що під її керівництвом відбувається успішний приклад децентралізації. Педагогиня за освітою, вона раніше представляла інтереси громади села Студеники у районній раді та була головою постійної комісії з питань освіти, культури, спорту, національного та духовного відродження.

На місцевих виборах 2020 року Лях (уже як самовисуванку) переобрали на посаду. Її кандидатуру підтримали 63,4% жителів громади, що прийшли на голосування.

Із 1991 року впродовж 26 років Лях працювала директоркою Студениківської загальноосвітньої школи. До слова, ця школа стала не тільки опорною, а й однією із кращих сільських шкіл Київщини.

За трирічний час її роботи на посаді голови Студениківська ОТГ, за оцінками міжнародних експертів із децентралізації, у 2019 році опинилася на 9 місці серед громад України із населенням до 5 тис. осіб. А в першому півріччі 2020 – вийшла вже на третє місце з-поміж 308 громад.

В’ячеслав Саулко очільник Переяславської ОТГ

В’ячеслав Саулко переміг на місцевих виборах як кандидат від політичної сили “Слуга народу”, обійшовши попереднього мера Переяслава Тараса Костіна всього на 43 голоси. Пріоритетними напрямками своєї роботи Саулко визначає залучення інвестицій, відкриття нових робочих місць, підтримку малого та середнього бізнесу, розвиток туризму та підвищення загального іміджу Переяслава.

Також мер є кандидатом ветеринарних наук та почесним членом кафедри анатомії тварин ім. В. Г. Касьяненка НУБІП України. У Переяславі він має приватну ветеринарну аптеку з клінікою для лікування дрібних тварин. Саулко усіляко демонструє свою релігійність і церковні нагороди.

Нагадаємо, що двадцять найкращих учасників ЗНО щороку отримуватимуть по п’ять тисяч премії. Цей проєкт рішення має підписати Президент.

Оксана Симоненко

Нагору