ЖИТТЯ

Як налагодити режим і покращити сон: десять способів

Потихеньку минають основні зимові свята. Немало хто вибився зі звичного режиму, а отже, настав час його налагоджувати. Сьогодні ви дізнаєтеся про низку способів, які допоможуь вам спати краще.

Інформатор розповість, що робити для того, щоб проблеми зі сном обходили вас стороною.

Провітрюйте спальню. Після недавнього дослідження стало відомо, що при відкритому вікні якість сну поліпшується. Якщо ж у вас є кондиціонер, то підберіть температуру, найбільш підходящу для сну. Вона повинна бути на кілька градусів нижче звичайної.

Не займайтеся у ліжку сторонніми справами. За допомогою смартфона або ноутбука ми легко можемо відповідати на імейли, лежачи в ліжку. Однак це може привести до того, що ви будете асоціювати це місце з роботою. Перестаньте так робити. Постіль призначена для сну і сексу.

Відмовтеся від шкідливих звичок. Фахівці радять не вживати алкоголь і не палити хоча б за чотири години до сну. Хоча ці звички найкраще кинути раз і назавжди. Хороші звички позитивно впливають на якість сну.

Скоротіть вживання кофеїну. За рекомендаціями Всесвітньої суспільства сну щонайменше за шість годин до сну необхідно перестати вживати кофеїн. Майте на увазі, що він міститься не тільки в каві, але також в чаї, газованих напоях і навіть шоколаді.

Не наїдайтеся перед сном. Можна влаштувати легкий перекус. Але за чотири години до сну не слід налягати на важку, гостру і солодку їжу.

Не займайтеся спортом перед сном. Фахівці наполягають на тому, що спортом потрібно займатися регулярно. Однак фізична активність безпосередньо перед сном може нашкодити його якості.

Влаштовуйте перерви на сон, якщо відчуваєте втому. Трохи поспавши, ви знову зможете відчути бадьорість. Однак враховуйте, що післяобідній сон не повинен тривати довше 45 хвилин.

Вибирайте комфортну постіль, подушки, ковдру. Якщо посеред ночі ви прокидаєтеся від того, що вам жарко під звичайною вовняною ковдрою, значить, настав час її змінити. Заради свого ж здоров’я.

Лягайте спати і прокидайтеся в один і той же час. Багато з нас у вихідні дають собі поблажки і сплять до самого обіду. Однак вчені вважають, що через таку непостійність збиваються наші циркадні ритми. Поліпшити сон допоможе щоденний підйом і відхід до сну в один і той же час.

Усуньте відволікаючі шуми і світло. Електроніка в кімнаті може перешкодити вам виспатися. Наприклад, миготливий цифровий годинник, гудіння комп’ютера і, звичайно, увімкнений телевізор.

Юлія Кравченко

Нагору