ЖИТТЯ

14 січня: який сьогодні день

14 січня світ відзначає чимало свят, серед яких і Старий Новий рік. В цей день народилося багато відомих людей, які згодом неабияк вплинули на хід історії.

Подробиці про цей день розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Старий Новий рік — Новий рік за юліанським календарем (“старим стилем”). В XX і XXI століттях припадає на північ між 13 і 14 січня за григоріанським календарем (“новим стилем”). Після переходу на новий стиль Старий Новий рік продовжують традиційно неофіційно відзначати в країнах пострадянського простору.

День народного цілителя. Це неофіційне свято, витоки якого йдуть глибоко в старовину. На Русі здавна шанували людей, які займалися лікуванням. Їх називали народними лікарями, травниками, шептунами та знатцями. Знахар – найпоширеніша назва, яке походить від давньоруського дієслова “знати”. Цей термін використовувався для позначення людини, яка відмінно розбирається в своїй справі і стала справжнім професіоналом.

Всесвітній день логіки. Динамічне і щорічне святкування Всесвітнього дня логіки направлено на зміцнення міжнародного співробітництва, сприяння розвитку логіки як в області наукових досліджень, так і у викладанні, підтримку діяльності асоціацій, університетів та інших установ, що займаються питаннями логіки і розширення її розуміння громадськістю логіки і її впливу на науку, технологію та інновації. Крім того, святкування Всесвітнього дня логіки може також сприяти заохоченню культури світу, діалогу і взаєморозуміння на основі розвитку освіти і науки.

Іменини у Василя, Михайла, Миколи.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1794 — Елізабет Хог Беннетт з Едома, штат Вірджинія, стала першою американською жінкою, якій успішно зроблений кесарів розтин.

1918 — отримано відповідь Ради народних комісарів про відмову вести мирні переговори з Українською Центральною Радою, з посиланням на останню її ноту, яка була сприйнята як образа.

1919 — у Києві постановою Директорії УНР урядовці усіх відомств, призначені за часів П. Скоропадського, негайно звільнялися зі своїх посад. Нове призначення вони могли отримати лише за особливих умов: подання начальника та рекомендації громадських організацій.

1933 — посольство Німеччини в Москві одержало доповідну записку від німецького консула в Києві А. Хенке про застосування штрафів в українському селі, про голод, епідемію тифу, захворювання на шигельоз (тоді називали дизентерією).

1946 — Генеральна Асамблея ООН обрала Українську РСР членом Економічної і соціальної ради ООН.

1953 — у Гельсінкі (Фінляндія) в змаганнях на першість світу з швидкісного бігу на ковзанах абсолютним чемпіоном світу став українець О. Гончаренко (193,143 очок).

1980 — Генеральна Асамблея ООН засудила інтервенцію СРСР в Афганістан і прийняла резолюцію, якою вимагала “негайно, безумовно і повністю вивести війська з Афганістану”.

1989 — долаючи опір комуністичного керівництва та промосковських сил відбулись Установчі збори Донецького обласного Товариства української мови ім. Т. Шевченка. Невдовзі обласна організація була представлена понад 60-ма міськими, районними та сільськими осередками і нараховувала близько 3000 членів.

2004 — після близько 500-річної перерви прапор “п’яти хрестів” став державним прапором Грузії. Раніше він був відомий як прапор грузинського королівства.

2005 — космічний зонд “Гюйгенс” здійснив вдалу посадку на поверхню Титану.

2010 — годинник Судного дня переведений на одну хвилину назад.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1824 – Володимир Стасов (помер в 1906), російський художній і музичний критик, один з організаторів Товариства передвижників.

1883 – Ніна Річчі (померла в 1970), французький модельєр, засновниця будинку високої моди Nina Ricci.

1894 – Василь Немчинов (помер в 1964), статистик, один з основоположників економіко-математичного напряму радянської економічної науки.

1948 – Валерій Харламов (загинув в 1981), радянський хокеїст, дворазовий олімпійський чемпіон, 8-кратний чемпіон світу.

1969 – Дейв Грол, американський рок-музикант, засновник групи Foo Fighters.

1973 – Джанкарло Фізікелла, італійський автогонщик, учасник Формули-1.

1973 – Василь Кардаш, український футболіст, півзахисник. У складі київського “Динамо” — п’ятиразовий чемпіон України, триразовий володар Кубка.

Юлія Кравченко

Нагору