ЖИТТЯ

Купання на Водохреща на Переяславщині не буде: як провести свято

Основною традицією на Водохреща є занурення в ополонку. Наші предки вважали, що вода у Водохресну ніч набирає цілющу силу. Цього року карантинні обмеження вплинули й на це свято.

Через локдаун традиційні святкування заборонені. Організованого святкування 19 січня зі скупченням людей, пірнанням у ополонку не буде. Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на офіційний сайт Переяславської міськради.

“На період дії карантину запроваджено ряд обмежувальних протиепідемічних заходів, які є обов’язковими до виконання та дотримання. Зокрема, заборонено проводити масові заходи з великим скупченням людей. Тому заплановане традиційне загальне свято Водохреща скасоване через карантинні обмеження. Закликаємо жителів Переяславської громади утриматися від перебування та купання у відкритих водоймах за великого скупчення людей не тільки на Водохреща, а й у інші дні на період карантину”, – йдеться у повідомленні міськради.

Місцеві священники наголошують, що у цьому році освячення водойм не буде. Воду освячуватимуть лише у храмах після традиційного богослужіння. Як чинити тим людям, які суворо дотримуються традицій? Церковники рекомендують окроплятися святою водою в домашніх умовах: так і традицію підтримаєте, і здоров’ю загрози не буде.

Нагадаємо, у Переяславі з’явився пункт нічного перебування. Кожна людина, яка потребує тепла і даху над головою вночі може скористатися ним у часовому проміжку між 18:00 та 9:00.

Юлія Кравченко

Нагору