ЖИТТЯ

18 січня: який сьогодні день

У цей день свят не дуже багато. Але сьогодні відзначається день запалювання маяка. Відзначається він щорічно 18 січня. Має він не тільки професійний сенс, але і філософський: маяк — це символ надії.

Також у цей день народились Валентина і Віта Семеренко, українські біатлоністки, олімпійські чемпіонки. Детальніше про цей день розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Водохресний святвечір. Це вечір приготування напередодні великого церковного свята Водохреща. У цей час проводять обряди, пов’язані з освяченням води. У народі 18 січня ще називали Голодна кутя або Голодний вечір. У цей період припинялися веселощі і рясні застілля.

День запалювання маяка. Відзначається він щорічно 18 січня. Має він не тільки професійний сенс, але і філософський: маяк — це символ надії.

День Мартіна Лютера Кінга США. Федеральне свято США, державний вихідний день, присвячений борцеві за права афроамериканців, лауреату Нобелівської премії миру Мартіну Лютеру Кінгу. Свято відзначають щорічно в третій понеділок січня і приурочено до дня народження Кінга 15 січня.

Іменини сьогодні відзначають Аполлінарія, Григорій, Євгенія, Йосип, Лук’ян, Матвій, Поліна, Роман, Семен, Сергій, Тетяна.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1535 — іспанський конкістадор Франсіско Пісарро заснував у Перу місто Ліма.

1654 — у Переяславі генеральна військова рада, яку скликав гетьман Богдан Хмельницький, вирішила укласти військово-політичний союз двох держав — Гетьманщини та Московського царства.

1778 — британський мореплавець Джеймс Кук став першим європейцем, який побачив сучасні Гавайські острови і назвав їх Сандвічевими островами.

1788 — у Ботанічній затоці з’явились перші британські поселенці, котрі мали заснувати в Австралії виправні колонії для злочинців.

1871 — після закінчення програної французами франко-прусської війни у Версальському палаці проголошено створення Німецької імперії, відомої як Другий Рейх.

1886 — у випуск надійшов перший автомобіль.

1918 — на зборах студентів Київського університету Святого Володимира та Українського національного університету ухвалено рішення створити Студентський курінь імені Січових стрільців.

1919 — у Версалі розпочалася Паризька мирна конференція, учасники якої схвалили статут Ліги націй.

1919 — у Лондоні засновано автомобілебудівну компанію “Бентлі Моторз”, котра спеціалізувалась на виробництві спортивних і вишуканих автомобілів. У 1931 році “Бентлі” була придбана компанією “Роллс-Ройс”.

1926 — на Арбаті в кінотеатрі “Художній” пройшла прем’єра фільму Сергія Ейзенштейна “Броненосець Потьомкін”. Фільм постійно включається кінокритиками в десятку найкращих фільмів всіх часів і народів.

1934 — британську поліцію спорядили кишеньковими радіоприймачами, якими передавали дані про скоєні злочини. Першим затриманим уже через 15 хвилин після здійснення злочину виявився злодій, що викрав у Брайтоні три пальта.

1939 — у Хусті з представників українських партій, за винятком комуністів, засновано Українське Національне Об’єднання — політичну організацію закарпатських українців. Головою Об’єднання став Федір Ревай, почесним головою — о. Августин Волошин. 27.01 УНО сформував список кандидатів у посли до Сойму Карпатської України, які за підсумками виборів усі були обрані, здобувши 92,4 % голосів. З окупацією Закарпатської України Угорщиною, УНО припинило діяльність.

1944 — на Волині відбулися перші серйозні сутички Української повстанської армії з військами НКВС.

1963 — засновано футбольний клуб “Карпати” (Львів).

1964 — американські лікарі закликали конгрес зобов’язати сигаретні компанії писати на пачках попередження про небезпеку паління для здоров’я.

1964 — “Бітлз” уперше потрапили в американський хіт-парад з піснею “I want to hold your hand”, що зайняла 45-е місце. Через два тижні вона вже очолювала список найпопулярних пісень.

1980 — альбом “The Wall” гурту “Pink Floyd” очолив чарт “Біллборд”. Цей альбом став однією з найвідоміших робіт групи.

1995 — під час землетрусу силою 7,2 бала, що стався у місті Кобе (Японія), загинуло шість з половиною тисяч людей.

1996 — на носії нового типу — DVD — вийшло перше програмне забезпечення. Компанія “Digital Directory Assistance” оголосила, що нову версію її електронного телефонного довідника “PhoneDisc PowerFinder USA ONE”, буде випущено на новому носії інформації — Digital Video Disc (DVD). Дані, що раніше займали 6 дисків CD-ROM, помістились на одному диску DVD.

1997 — норвежець Берґ Усланд закінчив свій одиночний перехід через Антарктиду, котрий стартував 15 листопада 1996 року.

2010 — вибухнули кисневі балони на 4-му поверсі лікарні №7 міста Луганська (відділення кардіології). В результаті — 16 загиблих.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1864 — Іван Їжакевич (помер у 1962), видатний український живописець, письменник і графік, художній керівник рисувальної школи в Києво-Печерській Лаврі, розписав Свято-Покровську церкву у Покровському монастирі, Церкву Всіх Святих і Храм преподобних Антонія та Феодосія Печерських Києво-Печерської лаври.

1866 — Григорій Давидівський (помер у 1952), видатний хормейстер, композитор, педагог українського походження. Його знаменита хорова сюїта “Бандура” отримала світове визнання, виконувалась та друкувалась у США та країнах Західної Європи.

1867 — Даріо Рубен (помер у 1916), нікарагуанський поет.

1882 — Алан Мілн (помер у 1956), англійський письменник, батько Вінні Пуха.

1882 — Олександра Екстер (померла у 1949), видатна українська художниця-авангардистка (кубофутуризм, супрематизм, конструктивізм).

1884 — Певзнер Антуан (помер у 1962), французький скульптор, закінчив Київське художнє училище (1902-1909), старший брат одного з лідерів світового художнього авангарду американського скульптора Наума Габо.

1904 — Кері Грант (помер у 1986), американський актор.

1913 — Денні Кей (помер у 1987), американський актор.

1925 — Жиль Делез (помер у 1995), французький філософ.

1928 — Францішек Печка (помер у 1928), польський актор театру та кіно.

1930 — Марія де Лурдеш Пінтасілгу (померла у 2004), португальський інженер-хімік і політичний діяч.

1933 — Рей Долбі (помер у 2013), винахідник першого реально працюючого відеомагнітофона.

1947 — Кітано Такесі, японський актор, режисер і сценарист.

1955 — Кевін Костнер, американський актор, режисер і продюсер, лауреат премії “Оскар” (“Той, що танцює з вовками”).

1962 — Тамара Гвердцителі, грузинська співачка.

1979 — Браєн Джіонта, американський хокеїст.

1979 — Руслан Федотенко, український хокеїст.

1986 — Валентина і Віта Семеренко, українські біатлоністки, олімпійські чемпіонки.

Оксана Симоненко

Нагору