ЖИТТЯ

14 лютого: який сьогодні день

14 лютого — важлива дата в лютневому календарі. Саме в цей день світ відзначає День святого Валентина або День усіх закоханих. У 2005 році 14 лютого заснували інтернет-сервіс YouTube. Також сьогоднішній день вважається умовним днем народження французької мови.

Детальніше про свята, події та дні народження сьогоднішнього дня розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День святого Валентина або День усіх закоханих. Існує думка, що сучасний День святого Валентина — маркетинговий хід. У всьому світі існують особливі традиційні дарунки в цей день. Наприклад, у Франції це ювелірні прикраси, в Японії — кондитерські вироби певної компанії-виробника, а в Данії — засушені квіти. Оскільки свято набуло популярності і в Україні, то й традиція дарувати щось в цей день своїм коханим також стала обов’язковою. Зазвичай є безліч варіантів та пропозицій саме для цього свята, вибір яких залежить від бюджету: від подарункових сертифікатів до романтичної подорожі в будь-яку точку світу. Але не слід забувати, що найголовніша мета цього дня — увага та піклування про свого партнера, а подарунок можна зробити і своїми руками.

Європейський день допомоги хворим епілепсією. В Україні налічується приблизно 100 тисяч хворих на епілепсію, з них кожен четвертий – дитина. Життя таких дітей проходить під постійним контролем, найменша травма чи стрес можуть викликати сильні напади. Через страх перед нападом у громадських місцях, у школі, у присутності друзів багато дітей замикаються в собі та намагаються не спілкуватися з однолітками.

Міжнародний день дарування книг. Цей день — добровільна ініціатива, започаткована у 2012 році американкою Еммі Бродмур. Вона спрямована на підвищення інтересу та доступу до книг і бібліотек. Мета Міжнародного дня дарування книг – надихнути людей по всьому світу подарувати 14 лютого книгу – бібліотеці, другу, членам родини. Вважається, що у цей день мають об’єднатися і ті, хто дарує книги, і ті, хто прищеплює любов до читання.

Іменини сьогодні святкують Петро, Трохим, Тимофій, Семен, Давид, Трифон, Василь, Анастас та Анастасій.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

842 — умовний день народження французької мови: Людовік II Німецький і Карл II Лисий принесли Страсбурзькі клятви романською (старофранцузькою) мовою.

1009 — перша згадка про Литву (в анналах монастиря Кведлінбург).

1610 — під Смоленськом посли від Московської держави на чолі з боярином Михайлом Салтиковим домовилися з польським королем Сигізмундом II про умови обрання королевича Владислава московським царем. Головною вимогою московської сторони була непорушність православ’я.

1779 — у сутичці з аборигенами Гавайських островів загинув англійський мореплавець Джеймс Кук.

1848 — за мирним договором Мексика віддала Техас Сполученим Штатам.

1859 — Орегон став 33-м штатом США.

1876 — американський винахідник Александер Белл продемонстрував перший побутовий телефон.

1912 — Аризона стала 48-м американським штатом.

1914 — у ході виборчої реформи в Галичині українці змогли одержати третину місць у місцевому сеймі.

1918 — календар у Росії переведений на новий стиль. Після 31 січня по старому стилю наступило не 1-е, а відразу 14 лютого.

1933 — у Парижі відкрилася перша у світі телефонна служба точного часу

1939 — у Гамбурзі на верфі “Блом і Фосс” спущений на воду лінкор “Бісмарк” — найпотужніший корабель Німеччини в Другій світовій війні.

1944 — за наказом Гітлера ліквідовано абвер (відділ військової розвідки).

1956 — у Москві відкрився XX з’їзд КПРС, відомий засудженням культу особи і, побічно, ідеологічної спадщини Сталіна.

1978 — англійська група Dire Straits розпочала в Лондоні запис свого першого альбому.

1992 — установлені дипломатичні відносини між РФ і Україною.

1993 — Україна, Польща та Угорщина підписали договір про співпрацю народів Карпатського регіону.

2005 — у Лівані внаслідок теракту вбитий колишній прем’єр-міністр Рафік Харірі.

2005 — заснування сервісу YouTube.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1859 — Джордж Ферріс (помер в 1896), американський інженер, творець колеса огляду.

1874 — Лев Писаржевський (помер у 1938), український хімік. Академік АН УРСР і СРСР. У 1924-1926 роках працював ректором Гірничого інституту (зараз — Дніпровська політехніка).

1877 — Едмунд Ландау (помер в 1938), німецький математик, який зробив значний внесок в теорію чисел.

1936 — Анна Герман (померла в 1982), польська співачка.

Юлія Кравченко

Нагору