ЖИТТЯ

17 лютого: який сьогодні день

Сьогоднішній день доволі бідний на свята. Втім, він славиться видатними історичними подіями та днями народження відомих у світі особистостей.

Детальніше розповідає Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Міжнародний день кішок. Не секрет, що кішки споконвіку були і залишаються найпоширенішими домашніми тваринами у всьому світі: близько 80% всіх жителів Землі тримають домашніх тварин, і більш ніж половина з них віддали свою перевагу саме кішкам, на другому місці йдуть собаки. Крім “естетичного задоволення” (адже що може бути приємніше муркотливого теплого друга, який лащиться у тебе на колінах?) кішки виконують і корисні для людини функції. Вони відмінно знищують гризунів, лікують деякі захворювання і навіть продовжують життя своєму господареві.

День прояву спонтанної доброти. Це свято бере початок своєї історії в США, але сьогодні вже має загальносвітове значення і святкують його незалежно від громадянства, національності і релігійних переконань. Найбільш відоме воно в країнах Західної Європи і в США, де в цей день в багатьох містах традиційно проходять благодійні заходи і марафони, в яких беруть участь відомі актори, громадські та політичні діячі. Пам’ятайте, якщо людина очікує вдячності за свою доброту, це не можна вважати істинною добротою. Ви не повинні розраховувати на те, що станете свідком радості інших і почуєте їхню похвалу.

Іменини сьогодні святкують Микола, Андрій, Кирило, Георгій, Олександр, Юрій, Михайло, Олексій, Василь, Ганна, Дмитро, Сергій та Петро.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1795 — у Великій Британії викопали картоплину вагою майже 8,5 кг.

1876 — Джуліус Вольф з Істпорта (штат Мен, США) виготовив перші консерви із сардинами.

1919 — Директорія УНР звернулася по допомогу в боротьбі з більшовиками до Антанти і США.

1938 — на Соловецьких островах під час Великого терору в СРСР вчинено масовий розстріл в’язнів Соловецької тюрми (страчено майже 200 осіб упродовж однієї доби).

1947 — “Голос Америки”, заснована в 1942 році для роз’яснення американської політики і підняття морального духу її союзників у Європі, Азії та Африці, провела свою першу радіотрансляцію російською мовою на Радянський Союз.

1955 — Одеська кінофабрика перетворена в Одеську кіностудію художніх фільмів

1962 — катастрофічна повінь внаслідок шторму в басейні нижньої Ельби та у всьому північно-морському узбережжі Німеччини. В одному лише Гамбурзі загинуло 314 осіб.

1972 — гурт “Pink Floyd” завершив своє турне по Англії із прем’єрою нової програми “Eclipse”, яка через рік перетвориться на їхню найвідомішу платівку “The Dark Side of the Moon”.

1999 — ратифікація Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією 1997 року.

2008 — Косово проголосило незалежність від Сербії. До кінця року його визнали 69 держав.

2015 — Генеральна прокуратура України відмовила уряду Грузії в екстрадиції експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1723 — Тобіас Майєр (помер в 1762), німецький картограф і астроном, дослідник руху Місяця.

1781 — Рене Лаеннек (помер в 1826), французький лікар, один з основоположників клініко-анатомічного методу в медицині, винахідник стетоскопа.

1874 — Томас Джон Уотсон (помер в 1956), американський підприємець, в 1914-1956 роках — головний виконавчий директор компанії IBM.

1888 — Отто Штерн (помер в 1969), німецький і американський фізик, лауреат Нобелівської премії (1943).

1890 — Роналд Фішер (помер в 1962), британський натураліст, один із засновників сучасної статистики.

1892 — Йосип Сліпий (помер в 1984), львівський архієпископ Української греко-католицької церкви.

1918 — Володимир Щербицький (помер в 1990), Перший секретар ЦК Компартії України (1972-1989).

1981 — Періс Гілтон, американська акторка й фотомодель, колишня спадкоємиця імперії “Hilton Place”.

1988 — Василь Ломаченко, український боксер, дворазовий олімпійський чемпіон.

Юлія Кравченко

Нагору