ЖИТТЯ

21 лютого: який сьогодні день

Сьогодні світ відзначає декілька свят. Також в цей день народилося багато відомих людей, серед яких археолог Вікентій Хвойка, модельєр Юбер де Живанші та актор Алан Рікман.

Детальніше про цей день розповідає Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Міжнародний день рідної мови (Міжнародний день материнської мови) — день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року.  Оскільки з 6 тисяч розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності людини. Окрім того, організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги. Щорічне відзначення цього дня використовується для скерування уваги на меншини з менш аніж 10 тисяч осіб, які активно розмовляють рідною мовою. Часто ці мови не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття. Багато мов, котрими розмовляють менше 100 осіб, не задокументовані.

Всесвітній день екскурсовода. Екскурсовод — людина, що проводить екскурсії визначними місцями, на виставках, експозиціях, у музеях, заповідниках, архітектурних спорудженнях, садово-паркових ансамблях тощо. Ця людина розробляє тематику екскурсій, маршрути, готує зміст матеріалу, складає тексти, використовує історико-архівні джерела, наукові дані, новітні повідомлення, оновлює методичні розробки, готує інформацію спеціального характеру до доступної форми представлення. 21 лютого екскурсоводи відзначають професійне свято.

Іменини в цей день святкують Сава, Захар, Федір, Степан, Прохор, Макар, Никифор та Полікарп.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1431 — розпочався суд над Жанною д’Арк.

1784 — відповідно до указу Катерини ІІ порт і фортецю Ахтіар у Криму перейменували на Севастополь.

1784 — закладене місто Миколаїв.

1878 — у Нью-Гейвені випущена перша у світі телефонна книга, що містила 50 імен.

1906 — засуджено до страти керівника повстання в Севастополі українського лейтенанта Петра Шмідта.

1914 — у Монреалі створене українське видавництво “Новий світ”.

1925 — вийшов перший номер газети “The New Yorker”.

1941 — іспанський уряд визнав, що на територію Іспанії вступили німецькі війська (офіційно — для допомоги в ліквідації наслідків урагану).

1947 — у США з’явилася фотокамера “Полароїд”.

1948 — Президія Верховної Ради СРСР ухвалила виселити з УРСР осіб, що ухиляються від трудової повинності і ведуть “паразитичний спосіб життя”.

1992 — Рада Безпеки ООН прийняла рішення про введення військ до Югославії.

1993 — у Донецьку Сергій Бубка встановив світовий рекорд у стрибках із жердиною в закритих приміщеннях — 6 м 15 см.

1995 — американець Стів Фоссетт першим у світі самотужки на повітряній кулі перетнув Тихий океан.

1998 — пісня Селін Діон “My Heart Will Go On” очолила чарт. Пісня ввійшла до саундтреку до фільму “Титанік” і стала найбільшим хітом Діон, зробивши її суперзіркою.

2008 — США збили власний супутник-шпигун; востаннє космічне озброєння використовувалося цією країною у 1985 році.

2014 — сотник самооборони Майдану Володимир Парасюк на сцені Майдану Незалежності оголосив ультиматум про збройний штурм у разі, якщо Янукович не піде у відставку з поста президента до 10:00 ранку наступного дня, суботи 22 лютого.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1850 — Вікентій Хвойка (помер в 1914), український археолог чеського походження, першовідкривач трипільської та черняхівської археологічних культур.

1925 — Ігор Шамо (помер в 1982), український композитор, автор музики гімну міста Києва (“Як тебе не любити, Києве мій!”).

1927 — Юбер де Живанші (помер в 2018), французький модельєр.

1933 — Ніна Сімон (померла в 2003), американська співачка, піаністка та композиторка (записала платівки Little Girl Blue і My Baby Just Cares For Me).

1937 — Гаральд V, король Норвегії.

1946 — Алан Рікман (помер в 2016), британський актор, режисер. Лауреат премій “Золотий глобус”, “Еммі”, BAFTA (знявся в картинах “Гаррі Поттер”, “Парфумер”, “Распутін”).

1962 — Чак Поланік, американський письменник (автор романів “Бійцівський клуб”, “Задуха”, “Невидимки”).

1979 — Дженніфер Лав Хьюітт, американська актриса і співачка (прославилася ролями у фільмах “Серцеїдки”, “Гарфілд”).

1987 — Елліот Пейдж, канадський трансгендерний кіноактор (грав у картинах “Супер”, “Початок”, “Джуно”, також був прототипом персонажа у грі Beyond: Two Souls).

Юлія Кравченко

Нагору