ЖИТТЯ

28 лютого: який сьогодні день

Останній день зими сповнений важливими подіями в історії. Також він багатий на дні народження видатних людей.

Більше подробиць про 28 лютого розповідає Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День штурманської служби авіації Збройних сил України. Штурмани користуються заслуженою повагою у військових авіаторів через їхню надзвичайно відповідальну професійну місію. Від чіткості штурманських розрахунків та обґрунтованих пропозицій, особливо під час бойових дій, в умовах потужної радіоелектронної протидії противника, залежить безпека польотів і ефективність бойової роботи.

День проводу зими. Щороку 28 січня відзначаються в народі проводи зими, оскільки часто це останній її день.

День Калевали. Свято на честь фінського і карельського національного поетичного епосу “Калевала”. Відзначається 28 лютого, це день офіційного підняття національного прапора. Щороку в Фінляндії і Карелії в день свята проходить “Калевальский карнавал” у вигляді вуличної костюмованої ходи, а також театралізованих вистав за сюжетом епосу і музичного пісенного марафону.

Іменини сьогодні святкують Єфросинія, Панас та Арсен.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1066 — відкрилося Вестмінстерське абатство.

1654 — польський король Ян II Казимир своїм універсалом закликав запорозьких козаків зберігати вірність Речі Посполитій.

1825 — укладена конвенція про розмежування володінь Російської імперії й Великої Британії в Північній Америці.

1854 — заснована Республіканська партія США.

1922 — Велика Британія в односторонньому порядку визнала незалежність Єгипту. Єгипетський султан прийняв титул короля під іменем Фуад I.

1933 — після провокаційного підпалу Рейхстагу, що відбувся у Берліні 27 лютого, президент Німеччини Гінденбург підписав указ “Про захист республіки”, яким скасовувались усі основні громадянські свободи. На знак протесту проти нацизму країну залишив драматург Бертольд Брехт.

1935 — винахід нейлону.

1955 — відбулося урочисте відкриття залізниці Ханой-Пекін-Москва-Берлін.

1971 — у Ліхтенштейні підтверджено законодавчу заборону жінкам брати участь у голосуванні на виборах.

1984 — Майкл Джексон виграв майже всі нагороди “Греммі” — вісім, чим установив своєрідний досі неперевершений рекорд. Його лише у 2000 році повторив Карлос Сантана.

1986 — у центрі Стокгольма двома пострілами вбито прем’єр-міністра Швеції Улофа Пальме, авторитетного в усьому світі політичного діяча, голову міжнародної неурядової організації “Незалежна комісія з питань роззброєнь”. Убивця з місця злочину зумів утекти, його так і не знайшли.

1988 — у Сумгаїті (Азербайджан) вчинено погром вірменського населення.

2000 — Ірак та Сирія поновили дипломатичні стосунки, перервані у 1980 році, коли Сирія прийняла бік Ірану у ірано-іракській війні.

2013 — Бенедикт XVI, 265-ий Папа Римський, зрікся престолу.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1155 — Генріх Молодий (помер в 1183), номінальний король Англії.

1533 — Мішель Монтень (помер в 1592), французький філософ.

1683 — Рене Антуан Реомюр (помер в 1757), французький натураліст.

1901 — Лайнус Карл Полінг (помер в 1994), американський хімік, лауреат Нобелівської премії з хімії 1954 року і Нобелівської премії миру 1962 року.

1942 — Брайан Джонс (помер в 1969), рок-музикант, ритм-гітарист групи The Rolling Stones (разом з колективом записав альбоми “The Rolling Stones” і “Out of Our Heads”).

1942 — Діно Дзофф, італійський футбольний воротар і тренер.

1944 — Зепп Майєр, німецький футбольний воротар.

1984 — Кароліна Куркова, чеська топмодель.

1993 — Еммілі де Форест, датська співачка, переможниця конкурсу “Євробачення-2013” (записала платівку “Only Teardrops”).

Юлія Кравченко

Нагору