ЖИТТЯ

У Переяславі є команда з флорболу, вона грає в чемпіонаті України

27 лютого у місті Новояворівськ на Львівщині розпочався чемпіонат України з флорболу. У ньому бере участь команда з Переяслава.

В аматорському чемпіонаті України із флорболу бере участь сім команд, серед них є одна із нашого міста – “Переяслав teachers”. Після того, як всі команди зіграють між собою, відбудеться плей-оф, де на першому етапі кращі гратимуть з гіршими (перше місце з останнім, друге – з передостаннім і т.д.). Проведуть змагання на майданчиках у двох містах: Новояворівську на Львівщині та Києві. Харківські команди на захід країни не поїхали через довгу дорогу, тож всі свої матчі вони проведуть в Києві. Переяславці в Новояворівську провели три матчі, два з яких виграли і один програли (нічиїх тут не буває). Про перебіг турніру Інформатору розповів один із гравців команди, вчитель фізкультури в ЗОШ №3 та член аматорського комітету федерації флорболу України Володимир Бражник.

Флорбол – це такий собі хокей з м’ячем на твердих поверхнях. У аматорських змаганнях грають 5х5 (4 польові та 1 голкіпер), два тайми по 15 хвилин, кількість замін необмежена, при цьому замінені флорболісти можуть знову виходити на майданчик (як, приміром, у баскетболі чи хокеї). У разі нічиєї виконується серія булітів (тут переможець отримує 2 очки, а той, хто програв, – 1; якщо матч закінчується в основний час, то очки розподіляються 3 на 0). У команді аматорів може бути не більше двох гравців віком від 18 до 25 років. Професіонали з вищої ліги не мають права грати серед аматорів протягом трьох років після завершення професійних виступів. Першоліговиків це не стосується.

У першому матчі чемпіонату України “Переяслав teacher” зустрівся з одним із головних фаворитів командою “Лемберг” зі Львова. Попри мандраж на старті протистояння, наші хлопці на рівних протрималися у першому періоді – 0:0. У другому все ж пропустили, але швидко відігралися. Здавалося б, все йде до серії булітів, однак за 11 секунд до кінця “Лемберг” закинув переможний м’яч. Ця поразка лише загартувала переяславців і в другому матчі вони розібралися з КФК-Д (Київ) 6:3. А в третьому на морально-вольових якостях вирвали перемогу в “Регіни” (Новояворівськ) 3:2. У цій команді грають також жінки, тож хлопці дещо стримували себе, щоб не грати жорстко, це мало не коштувало їм трьох очок. Добре, що спохватилися на останніх хвилинах.

Отож наразі з максимальними 9 очками лідирує “Лемберг”. Найближчі переслідувачі – “Переяслав teachers” та “Янтарь” (Новояворівськ), у яких по 6 очок (між собою ці команди ще не грали). Наступні тури проведуть у Києві приблизно через місяць, точних дат ще немає.

Фінансово посприяли участі команди “Переяслав teachers” в чемпіонаті України міський відділ освіти, освітянська профспілка, ЗОШ №3 та переяславський підприємець Олександр Железняк. Колектив тепер має спортивну форму, оснащення, було оплачене харчування та доїзд.

Володимир Бражник розповів, з чого почалася ця історія флорболу в Переяславі:

– 23 лютого 2018 року до Переяслава приїхав Олександр Педан зі своїм проєктом JuniorZ. Він популяризував різні цікаві види спорту в школах. В університеті зібрали школярів міста, вчителів фізкультури. Мене тоді зацікавив бадмінтон та флорбол. Через місяць я пішов до тодішнього начальника міського відділу фізкультури та спорту Валерія Мільгевського, пояснив, що нам необхідні ключки і їх закупили для школи: 12 якісних за 1900 гривень за штуку. І так ми з дітьми грали, спочатку на асфальті, потім я низько викошував траву на стадіоні. І вже третій рік у ЗОШ №3 ми ввели у предмет фізкультури модуль флорболу, тобто він є у програмі вивчення школярів. Старші вже грають у нього, менші працюють із ключкою та м’ячиком: передачі, естафети тощо.

Із 2013 року в школі восени та навесні ми влаштовуємо футбольні матчі між вчителями та дітьми. Це справжня подія, деякі хлопці не йдуть після дев’ятого класу в ПТУ, бо ще ж не пограли проти вчителів. За ці роки ми двічі програли дітям, і ніхто тут і не думає піддаватися. Основа цієї команди вчителів і стала нашим флорбольним колективом. Влітку 2020 року я подав заявку у федерацію флорболу України зі своїми баченнями і став членом аматорського комітету, який тоді формували. Я вже бачив, що це таке, які є команди, ми збиралися з хлопцями, тренувалися в залі сьомої школи і я сказав: “Треба заявлятися, буде діло”.

Шість осіб у нас із третьої школи, зокрема, я сам, вчитель фізкультури Діма Савік, вчитель математики Андрій Бован, вчитель географії Сергій Дяченко. Із першої школи ми запросили педагога-організатора Вову Петриченка. Із університету я підтягую викладача Владислава Рубана, якраз і показую йому, що це було б цікаво і для студентів. Також у команді наш гуру і наставник Василь Онопрієнко. Ще поповнилися із Великої Каратулі Іваном Шинкарем, Вадимом Кравченком, потім підтягнули Андрія Козакова, Максима Саприкіна. Після перших турів розумію, що треба розширювати склад, бо важко буде дуже. Сподіваюся, що можна буде взяти когось зі студенток, вони не підпадають під вікові обмеження.

Володимир Бражник зазначив, що після змагань команда протягом одних вихідних відпочине, а вже у суботу, 13 березня, повернеться до тренувань. Нарікає, що у Переяславі досі немає якісного спортивного комплексу, адже він зараз просто необхідний – людей, які прагнуть займатися спортом, у нашому місті вдосталь. Додав, що хотів би розвивати флорбол, приміром, створивши гурток на базі спортивної школи.

Цей спорт зовсім нелегкий

Переяславська команда виступає на чемпіонаті України гідно

Нагадаємо, що в Переяславі триває чемпіонат із футзалу. Наразі у вищій лізі лідирує яготинський “Кристал”.

Віталій Усик

Фото надані Володимиром Бражником

Нагору