ЖИТТЯ

7 березня: який сьогодні день

Сьогоднішній день доволі бідний на свята, тому саме можна зайнятися підготовкою до Восьмого березня. Втім, цей день у різні роки відзначався важливими історичними подіями.

Деталі про 7 березня розповідає Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День енергії рослин. Все актуальнішою стає потреба пошуку нових джерел енергії, зокрема з рослин – біомаси та біопалива. Крім того, що це джерело майже невичерпне, воно й ще екологічно безпечне. Адже активне нарощування промислового виробництва призводить до забруднення навколишнього середовища (води, грунту, повітря). У деяких країнах значна частина вирощуваних рослин йде на біопаливо, використання якого законодавство ЄС та США зробило обов’язковим. Тому, зокрема, у Німеччині, постійно збільшується виробництво біопалива з цукрового буряка. В Бразилії на біопаливо йде цукровий очерет, в США – кукурудза.

Іменини сьогодні святкують Петро, Опанас, Пилип, Федір, Анфіса та Михайло.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1573 — Іван Федорович заснував у Львові першу друкарню.

1876 — 29-річний американський винахідник Александер Грем Белл отримав патент на телефон. Його право на цей винахід неодноразово оскаржувались іншими винахідниками, проте судові рішення неодмінно виносились на користь Белла.

1933 — в американському місті Атлантик-Сіті Чарльз Дарроу придумав популярну й нині гру “Монополія”.

1941 — для підтримки грецької армії у бойових діях проти Італії прем’єр-міністр Великої Британії Вінстон Черчилль направив до Греції 58 тисяч британських і австралійських військових, раніше дислокованих у Єгипті. Наступ Італії вдалось відбити, однак британсько-австралійські і грецькі війська зазнали нищівної поразки, коли у квітні на Грецію почала наступ німецька армія.

1987 — перемігши за очками у 12-раундовому двобої Джеймса Сміта, “залізний” Майк Тайсон став чемпіоном за версією WBA.

1992 — зіграні перші матчі першого футбольного чемпіонату України.

1994 — Верховний суд США прийняв рішення, за яким пародії на оригінальні роботи не є порушеннями авторських прав і не потребують отримання ліцензій чи дозволів від власників таких прав.

2010 — відбулася 82-га церемонія вручення премії “Оскар” за заслуги в галузі кінематографа за 2009 рік у театрі Кодак у Лос-Анджелесі.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1671 — Роб Рой (помер в 1734), національний герой Шотландії, “шотландський Робін Гуд”.

1875 — Моріс Равель (помер в 1937), французький композитор, диригент, один з реформаторів музики XX століття.

1908 — Анна Маньяні (померла в 1973), перша італійська актриса, що отримала премію “Оскар” за кращу жіночу роль (зіграла в картині “Татуйована троянда”).

1941 — Андрій Миронов (помер в 1987), радянський актор театру і кіно (прославився ролями у фільмах “12 стільців”, “Діамантова рука”, “Стережись автомобіля”).

1956 — Браян Кренстон, американський актор, сценарист і режисер, лауреат премій “Тоні”, “Еммі” і “Золотий глобус” (грав в серіалах “Пуститися берега” і “Малкольм у центрі уваги”).

Юлія Кравченко

Нагору