ЖИТТЯ

Поблизу Переяслава є споруда, схожа на давньогрецьку, – ротонда Каневських

Поблизу Переяслава (буквально в п’яти кілометрах) у селі Воскресенське є таємнича архітектурна пам’ятка — ротонда Каневських. Це місце доволі часто привертає увагу туристів, але в той же час виявилося, що багато жителів Переяславщини навіть не знали про його існування.

Інформатор вирушив на фоторепортаж до храму-ротонди Каневських у Воскресенському. Цей храм будувався у 1855 році при маєтку, який належав сім’ї поміщиків Каневських. Каневські, скоріш за все, були етнічними поляками. Ходять легенди, що назва села Воскресенське (в якому розміщена ротонда) пов’язана саме з Михайлом Каневським. Подейкують, що місцеве населення було настільки вдячне йому за будівництво храму, що це прирівнювалося до радості “воскресіння”. Можливо, свою назву село отримало саме через це, оскільки раніше воно називалося Козине Болото.

Що ж взагалі таке “ротонда”? Ротонда або ротунда з латинської мови перекладається як “кругла”. Саме коло був основою при зведенні споруд ротондально типу. Ротонди зазвичай були увінчані банею, й та, що у Воскресенському, не є винятком. Такий вид споруд не є типовим для української архітектури. Він притаманний передусім мистецьким працям давньогрецьких архітекторів. Але й на територій нашої країни збереглося чи не з десяток подібних споруд.

На деяких частинах храму-ротонди Каневських зображено білі лицарські хрести. Ці хрести, так звані тамплієрські (за іншою версією — мальтійські), мають досить цікаве історичне підґрунтя. Саме вони натякають на те, що церква католицька, а не православна, як вважає більшість. Втім, достеменно це не доведено. Справа в тому, що такий хрест, у першу чергу, є символом чернечо-лицарського Ордену тамплієрів (християнський військовий орден). Цей тамплієрський символ має багато варіацій, але кожна з них у будь-якому разі є хрестом, який розширюється на кінцях. Від середньовіччя такий символ використовується у військовій емблематиці християнських європейських країн. Також він має й багато інших назв, серед яких — лицарський хрест, кавалерський хрест, козацький хрест.

Станом на зараз приміщення церкви завдяки своїй міцності збереглося і все ще має доволі привабливий вигляд. Маєток було знищено ще за радянських часів, а сам храм дуже спотворили. Реставрація залишків ротонди поміщиків Каневських не просто можлива — вона конче потрібна.

Ось така краса захована у хащах

Так Воскресенське чи Воскресінське?

Після майже двохсот років ротонда Каневських стала такою

Про лицарські хрести все ще ходять легенди

І все ж — католицька вона чи православна?

З’явилася ця споруда на Переяславщині у 1855 році

А Каневські насолоджувалися архітектурною красою майже щодня

Далеко не одне покоління українців ступало на територію цього храму

Краса захована в деталях

Стелі тут просто неймовірні…

…і височезні!

Є шанс знайти тут щось таємниче?

Навіть руйнація здається витвором мистецтва

Вікна, двері, арки — тут величне все!

Цікаво, скільки пар очей дивилося у це вікно за час його існування

Потертості додають цьому місцю загадковості

Тут витримано антураж епохи

Такий вигляд має ротонда з іншого ракурсу

Навіть приміщення все ще має доволі привабливий вигляд

Такий вид споруд не є типовим для української архітектури

Багато жителів Переяславщини навіть не підозрюють про існування цієї архітектурної пам’ятки

На територій нашої країни збереглося чи не з десяток подібних споруд, кожна з яких є унікальною

Реставрація залишків ротонди поміщиків Каневських не просто можлива — вона конче потрібна!

Це місце входить до переліку семи чудес Переяславщини

Нагадуємо, будівля податкової одна з найкрасивіших у Переяславі. Гості міста часто думають, що це театр, галерея або навіть музей. Податкова має охайний вигляд, чимось нагадує львівські архітектурні споруди. Наш фоторепортаж звідти можна переглянути за посиланням.

Юлія Кравченко

Фото: Юрій Товкайло

Нагору