Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

25 березня: який сьогодні день

25 березня є декілька визначних подій та свят, на які варто звернути увагу. Цього дня народилося немало знаменитих історичних постатей та культурних діячів.

Детальніше про 25 березня ви дізнаєтесь від Інформатора.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День Служби безпеки України. Його запроваджено згідно з Указом Президента від 22 березня 2001 року, враховуючи заслуги СБУ в справі захисту державного суверенітету України, конституційного ладу, територіальної цілісності, законних інтересів держави, а також у забезпеченні прав і свобод людини і громадянина. Після проголошення 24 серпня 1991 року незалежності України одразу постало питання про ліквідацію в республіці радянської системи органів державної безпеки і створення нових державних інституцій, покликаних захистити її суверенітет та вирішувати інші завдання у сфері забезпечення національної безпеки.

Міжнародний день вафель. 25 березня всі любителі смачного десерту відзначають Міжнародний день вафель. Ця традиція прийшла зі Швеції, причому історія її виникнення досить цікава. Справа в тому, що 25 березня католики і протестанти відзначають свято Благовіщення Богородиці, а шведська назва цього свята “Vårfrudagen” вимовляється дуже схоже на слово “Våffeldagen”, що перекладається як “день вафель”. Ось шведи і вирішили: чому б у цей весняний день не поласувати смачними вафлями? Пізніше шведська церква перенесла святкування Благовіщення Богородиці на неділю, що випадає між 22 і 28 березня, а традиція 25 березня готувати вафлі залишилася.

День Волі в Білорусі (Дзень Волі). Неофіційне національне свято, річниця виникнення першої національної білоруської держави, Білоруської Народної Республіки. 25 березня 1918 року в окупованому німцями Мінську Рада Білоруського Народної Республіки ухвалила Третю статутну грамоту, згідно з якою БНР проголошувалася вільною і незалежною державою. Рада БНР оголосила, що Берестейський мир, підписаний більшовиками та німцями, втратив силу, тому закликала переглянути його умови.

Міжнародний день прокрастинації. Досить порівняти список того, що було намічено, і того, що було зроблено, щоб виявити, як близько ми іноді перебуваємо до стану прокрастинації. Прокрастинація — психологічний термін, що означає схильність людини відкладати неприємні завдання на потім, тяжіння до справ, що приносять більше задоволення або швидший результат.

Міжнародний день солідарності з працівниками, які утримуються під вартою чи зникли безвісти. Відзначається щороку в річницю викрадення Алека Коллетта, журналіста, який працював для агентства Організації Об’єднаних Націй і сприяв в організації робіт для допомоги палестинським біженцям на Близькому Сході. Він був викрадений озброєними людьми в 1985 році, його мертве тіло було виявлено тільки в 2009 році. Його розстріляли в долині Бекаа в Лівані.

Міжнародний день пам’яті жертв рабства та трансатлантичної работоргівлі. Мета цього міжнародного дня — зберігати пам’ять про трансатлантичну торгівлю людьми та рабство, а також роз’яснювати майбутнім поколінням причини і наслідки цих явищ. Не менш важлива мета — доносити до відома всіх людей інформацію про небезпеку, яку несе расова дискримінація. У зв’язку з цим, фахівці ООН створюють навчально-просвітницькі програми, які спрямовуються до навчальних закладів та громадських організацій.

Іменини сьогодні святкують Марія, Прокіп, Григорій, Феофан, Семен, Симеон, Симон і Арон.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1668 — відбулися перші в Америці кінські перегони.

1807 — британський парламент 283 голосами проти 16 прийняв Акт про заборону работоргівлі. З цього дня торгівля людьми у вигляді купівлі-продажу, переводу або бартеру, вважалась незаконною.

1807 — почались регулярні перевезення залізницею Свонсі та Мамблза (Велика Британія). Вона стала першою залізницею з регулярними пасажирськими перевезеннями.

1848 — Весна народів: у Відні опубліковано проєкт Конституції, розроблений комітетом під керівництвом міністра внутрішніх справ Піллерсдорфа.

1857 — уперше сфотографоване сонячне затемнення.

1857 — у Брисбені (Австралія) вдруге поспіль (після 5 квітня 1856) спостерігали сонячне затемнення.

1857 — Леон Скотт запатентував фонавтограф, перший прилад для запису звукових коливань.

1876 — провела свій перший матч футбольна збірна Вельсу, одна з найстарших у світі.

1916 — жінкам у США дозволено бути присутніми на двобоях боксерів.

1917 — вийшла постанова Тимчасового уряду про скасування смертної кари.

1940 — югославський принц Павло Карагеоргієвич підписав угоду про взаємопоміч з Італією та Німеччиною.

1983 — на телепрограмі “Motown 25: Yesterday, Today, Forever” Майкл Джексон продемонстрував елемент танцю під назвою “Місячна хода”.

1988 — австралієць Невілл Паттен спорудив найменший у світі велосипед — його колеса були діаметром менше 2-х см.

1992 — Верховна Рада України ухвалила Закон “Про Службу безпеки України”, яким було визначено основні завдання для української спецслужби.

1993 — створене центральне бюро Інтерполу України.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1786 — Джованні Баттіста Амічі (помер в 1863), італійський астроном, оптик і ботанік.

1881 — Бела Барток (помер в 1945), угорський композитор, піаніст і музикознавець-фольклорист.

1908 — Девід Лін (помер в 1991), англійський кінорежисер (“Лоуренс Аравійський”, “Доктор Живаго”).

1926 — Ласло Папп (помер в 2003), угорський боксер, перший в історії боксу триразовий олімпійський чемпіон.

1947 — сер Елтон Джон (справжнє ім’я Реджинальд Кеннет Дуайт), англійський співак і композитор.

1962 — Марсія Кросс, американська актриса, найбільш відома за роллю доктора Кімберлі Шоу в “Мелроуз Плейс”.

1976 — Володимир Кличко, український боксер, олімпійський чемпіон 1996 року, чемпіон світу серед професіоналів за версією WBO.

1979 — Лі Пейс, американський актор, відомий як виконавець ролі Трандуїла в кінотрилогії “Хоббіт”.

Юлія Кравченко

Нагору