ЖИТТЯ

5 квітня: який сьогодні день

Цього дня свят зовсім мало, але в цей день відзначають міжнародний день супу та свято талої води. А у 1961 році Президент США Джон Кеннеді санкціонував початок військової операції проти Куби.

Більше деталей розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Міжнародний день супу. Святкова дата з’явилася кілька років тому. Заходи за традицією включають популяризацію супу, як смачної і корисної для здоров’я страви.

Свято талої води. Вважають (причому з давніх часів), що тала вода широко використовується в цілющій практиці. Раніше процес її отримання не складав великих труднощів. Знадвору приносили в будинок повне корито снігу або льоду і чекали, коли він розтане. Сьогодні не просто знайти сніг, який перетвориться після танення в чисту і корисну для здоров’я воду.

Міжнародний день моральності. Починаючи з 2020 року, 5 квітня відзначають Міжнародний день моральності, який затверджений Генеральною асамблеєю Організації Об’єднаних Націй 25 липня 2019 року. Саме в цей день була підписала Резолюція, в якій зазначили, що моральні цінності є базою всіх міжнародно-правових актів і ООН закликала приєднатися всі держави, організації і структури до щорічного святкування 5 квітня Міжнародного дня моральності.

День пам’яті преподобного Никона, ігумена Києво-Печерського. Преподобний Никон був сподвижником і першим учнем преподобного Антонія, засновника Києво-Печерської обителі. Никон постригав в обителі всіх ченців, які приходили, і серед них преподобного Феодосія Печерського.

Перша українська конституція. Перша українська конституція була прийнята на зборах козацтва біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер 5 квітня 1710 року. Повна назва цього документа — “Договір та Встановлення прав і вольностей Війська Запорозького та всього вільного народу Малоросійського між Ясновельможним гетьманом Пилипом Орликом та між Генеральною старшиною, полковниками, а також названим Військом Запорозьким, що за давнім звичаєм і за військовими правилами схвалені обома сторонами вільним голосуванням і скріплені найяснішим гетьманом урочистою присягою”.

Іменини сьогодні відзначають Лідія, Марія, Василь, Никон, Іван, Юрій, Лука, Феліція, Пахом.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1815 – почалося виверження вулкана Тамборо на острові Сумбава (нині Індонезія). Тривало до 12 квітня, спричинило загибель майже 4900 осіб і знаменитий “рік без літа” (за приблизними підрахунками, вулкан викинув із себе 1,7 млн тонн уламків і попелу).

1818 – біля Сантьяго (Чилі) південноамериканські війська під проводом Хосе де Сан-Мартіна розбили іспанську армію.

1843 – Гонконг оголошений володінням Британії.

1913 – Нільс Бор завершив статтю “Про будову атомів і молекул”, яка дала початок квантовій теорії.

1961 – Президент США Джон Кеннеді санкціонував початок військової операції проти Куби.

1989 – уряд Польщі дозволив діяльність профспілкового об’єднання “Солідарність”.

1992 – в ході Боснійської війни розпочалась облога Сараєва – найдовша облога у сучасній історії та одна з наймасштабніших облог міста у світовій історії загалом.

2005 – Аскар Акаєв складає з себе повноваження президента Киргизії.

2017 – в Німеччині в складі Бундесверу заснований новий рід військ – кібервійська, 13 500 службовців.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1558 — Томас Гоббс (помер у 1679), англійський філософ.

1622 — Вінченцо Вівіані (помер у 1703), італійський математик, фізик.

1727 — Паскуале Анфоссі (помер у 1797), італійський композитор.

1732 — Жан-Оноре Фраґонар (помер у 1806), французький художник.

1784 — Луї Шпор (помер у 1859), німецький скрипаль, композитор, диригент і педагог, один з перших представників романтичного стилю в музиці. Вважається також, що саме Шпор запровадив диригентську паличку.

1788 — Франц Пфорр (помер у 1812), німецький художник-романтик.

1827 — Джозеф Лістер (помер у 1912), британський хірург, увів у медичну практику антисептики.

1837 — Алджернон Чарлз Свінберн (помер у 1909), англійський поет.

1942 — Пітер Гріневей, британський кінорежисер, письменник, сценарист і художник.

1975 — Сергій Климентьєв, український хокеїст.

1994 — Матеуш Бенек, польський волейболіст.

Оксана Симоненко

Нагору