ЖИТТЯ

11 квітня: який сьогодні день

Сьогодні світ відзначає небагато свят. 11 квітня святкують неофіційний Міжнародний день анімешника. Цього дня у 2008 році вперше за історію незалежної України було визначено 100 великих українців.

Детальніше про події 11 квітня розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів — пам’ятна дата, що відзначається громадськими організаціями та окремими органами влади в Україні та колишніх республіках Радянського Союзу 11 квітня на честь події, яка сталася 11 квітня 1945 року, коли в’язні концтабору у Бухенвальді почали інтернаціональне повстання проти гітлерівців.

Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона. Сьогодні хвороба Паркінсона має чи не найбільші темпи поширення з-поміж неврологічних захворювань. За оцінками експертів, у світі налічується 4 млн пацієнтів, а у 2040 році їхня кількість сягне 14,2 млн, оскільки людство стрімко старіє. Згідно зі статистикою МОЗ, в Україні зареєстровано понад 23 тисячі людей із хворобою Паркінсона, або 61,4 на 100 тисяч населення. Кожного року про цей діагноз дізнаються від лікарів 2 з половиною тисяч українців.

Міжнародний день анімешника. Свято, присвячене японській анімації. У міжнародному святі беруть участь актори, художники, шанувальники аніме, люди, які захоплюються цим видом мистецтва. Відзначається цей день у світі 11 квітня і проходить на неофіційному рівні. Мета свята — популяризація аніме, розвиток культури японської мультиплікації. В цей день проходять збори і з’їзди шанувальників аніме, конкурси, костюмовані вистави, заняття з розвитку акторської майстерності, флешмоби, акції, покази японських фільмів, ігор, мультфільмів.

Іменини в цей день відзначають Марко, Кирило, Остап, Іван, Ісак, Потап, Пилип, Євстахій.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1597 — у Варшаві страчено козацького отамана Северина Наливайка.

1867 — Росія продала США Аляску та Алеутські острови.

1894 — Велика Британія оголосила протекторат над Угандою.

1899 — Іспанія передала Пуерто-Рико Сполученим Штатам Америки.

1992 — Президенти Росії та України призупинили дію указів про передачу Чорноморського флоту під юрисдикцію своїх країн. Почались тривалі російсько-українські переговори про статус флоту і його дислокацію.

2008 — вперше за історію незалежної України було визначено 100 великих українців. Відбулося це о 21:35 у прямому ефірі телеканалу “Інтер”.

2014 — проросійськими бойовиками захоплено місто Слов’янськ Донецької області.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1755 — Джеймс Паркінсон (помер в 1824), англійський лікар. У 1812 році він першим назвав причиною смерті при апендициті запалення апендикса, а через п’ять років опісля “тремтливий параліч”, який нині називають хворобою Паркінсона.

1767 — Жан-Батист Ізабе (помер в 1855), придворний портретист Наполеона.

1862 — Вільям Уоллес Кемпбелл (помер в 1938), американський астроном, дослідник атмосфери Марса.

1899 — Персі Джуліан (помер в 1975), американський хімік, піонер хімічного синтезу лікарських засобів з рослин.

1907 — Френк Уіттл (помер в 1996), англійський інженер, який сконструював один з перших реактивних двигунів.

1908 — Масару Ібука (помер в 1998), один із засновників японської компанії Sony.

1971 — Олівер Рідель, бас-гітарист німецької групи Rammstein.

Юлія Кравченко

Нагору