ЖИТТЯ

Як навчитися казати “ні”: шість корисних порад

Багато людей дуже бояться відмовити іншим, тому що не хочуть, щоб їх вважали неввічливими або егоїстичними. Але коли інші зрозуміють, що ви не в змозі відмовляти, то почнуть цим користуватись. 

Інформатор підібрав декілька порад, які допоможуть сказати “ні” та не шкодувати про це.

Виграйте час перед відповіддю. Щоб зруйнувати звичку автоматично говорити “так” у відповідь на прохання іншої людини, вам необхідно відкласти відповідь і уважно обдумати можливі варіанти.

Скажіть прямо, що не зможете виконати прохання. Пам’ятайте, що ви не повинні пояснювати причину чи виправдовуватися.

Перестаньте ставити себе на останнє місце. Ви – свій найголовніший друг, який буде поруч завжди. Якщо вашого ресурсу буде недостатньо, ви й іншим не допоможете. Тому вмикайте трохи здорового егоїзм і не дозволяйте на собі їздити.

Відмовляйте, не кажучи “ні”. Якщо вам складно сказати “ні”, то сміливо відмовляйте, не використовуючи це слово. Все можна перефразувати: “Мені зараз незручно говорити. Я некомпетентна в цьому питанні. Я боюся зіпсувати, тому не хочу і братися. Я дуже зайнята в суботу” і так далі.

Правильна інтонація. Коректна форма відмови багато про що говорить. Очевидно, що запальне, різке “ні” насторожить оточуючих і викличе негативні емоції.  Щоб не виникало подібного неприємного відчуття, найкраще привчати себе до спокійної  відмови.

Вдалий компроміс. Незначні прохання, в яких людина цілком може посприяти, не обов’язково назавжди відхиляти. Можете запропонувати компроміс, який стане відмінним рішенням для обох сторін. Ви зможете допомогти, коли матимете вільний час.

Оксана Симоненко

Нагору