ЖИТТЯ

25 квітня: який сьогодні день

Сьогодні світ відзначає чимало свят, наприклад, Всесвітній день пінгвінів. Також 25 квітня славиться історичними подіями.

Детальніше про цей день розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Всесвітній день боротьби проти малярії. Сьогодні малярію більше не розглядають ізольовано від інших проблем охорони здоров’я. Навпаки, наголос зроблений на вплив цієї хвороби на смертність, стан здоров’я населення, непрацездатність, несприятливі наслідки для якості життя, особливо для тих людей, хто проживає в районах з обмеженим доступом до служби охорони здоров’я. Глобальна стратегія передбачає зміцнення інфраструктури охорони здоров’я і соціальних служб поряд з повідомленням населення про право всіх хворих на діагностику та лікування.

Всесвітній день пінгвінів. Винищення пінгвінів людиною після відкриття Антарктиди досягало небачених розмірів, проте наразі їхню популяцію вдалося відновити, хоча під загрозою зникнення перебуває кілька видів цих птахів. Багато в чому це пов’язано з діяльністю людини на островах і прибережних материкових зонах, що входять до ареалу проживання пінгвінів. Саме ці та інші проблеми сприяють тому, що будь-які громадські ініціативи із залучення уваги представників науки, а також міжнародних організацій до життя пінгвінів всіляко підтримують екологи та природоохоронні організації.

Міжнародний день ДНК. Така дата була обрана в пам’ять про те, що 25 квітня 1953 року в журналі “Nature” вчені Джеймс Ватсон і Френсіс Крік спільно з Морісом Уїлкинсом і Розалінд Франклін опублікували результати дослідження структури молекули ДНК. Рівно 50 років потому, 25 квітня 2003 року, було оголошено, що проєкт з розшифрування геному людини близький до завершення.

Міжнародний день секретаря. Після виникнення друкарської машинки секретарями почали наймати жінок. За хвилину вони повинні були набирати близько чотирьохсот символів. Стенографію робили зі швидкістю 40 слів на хвилину. Також вимогами були володіння іноземними мовами і навички спілкування з людьми. У наш час секретарі можуть виконувати різні функції. Наприклад, відповідати на телефонні дзвінки, працювати з оргтехнікою, приймати листи або бути адміністраторами.

День перукаря. Перукар допомагає нам бути доглянутими, адже ми звертаємось до цього майстра, коли потребуємо стрижки, зміни кольору волосся, яскравої зачіски тощо. Перукарське мистецтво виникло ще у Стародавньому Єгипті у V столітті до н.е., єгиптяни ретельно слідкували за зовнішнім виглядом. У християнському ж світі роль перукарів спочатку виконували лікарі й священники, також перукарям надавали роль стоматолога та навіть хірурга. У XVII сторіччі, коли у моду ввійшли громіздкі зачіски з перуками, професія перукаря стала актуальною, як ніколи. Цікаво, що професіоналам перукарської справи доводилося робити зачіски, стоячи на ходунцях.

Іменини в цей день святкують Василь, Давид, Іван, Ісаак, Ярослав і Марк.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1719 — у Лондоні вийшов роман Даніеля Дефо “Життя й дивовижні пригоди Робінзона Крузо”

1792 — на Гревській площі Парижа вперше при страті застосували гільйотину.

1826 — в Англії запатентовано перший автомобіль із двигуном внутрішнього згоряння.

1846 — інцидент на спірному кордоні Техасу спричинив американо-мексиканську війну.

1859 — почалося будівництво Суецького каналу.

1867 — місто Токіо вперше відкрито для іноземної торгівлі.

1901 — в штаті Нью-Йорк уперше у світі запроваджено автомобільні номери.

1945 — на річці Ельба відбулася зустріч радянських і американських військ.

1953 — у журналі “Nature” опублікована стаття Дж. Ватсона і Ф. Кріка, у якій описано модель вторинної структури ДНК.

1960 — підводний човен USS Triton завершує першу у світі підводну навколосвітню подорож.

1990 — американці вивели на земну орбіту найбільший космічний телескоп “Габбл”.

2000 — комісія ООН з прав людини засудила політику Росії в Чечні.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1214 — Людовик IX (помер в 1270), король Франції, керівник 7-го і 8-го Хрестових походів.

1769 — Марк Брунель (помер в 1849), англійський інженер французького походження, який побудував перший тунель під Темзою.

1900 — Вольфганг Паулі (помер в 1958), швейцарський фізик, лауреат Нобелівської премії 1945 року.

1963 — Девід Мойес, шотландський футболіст і футбольний тренер.

1969 — Рене Зеллвегер, американська актриса (“Щоденник Бріджит Джонс”), володарка “Оскара”.

1981 — Феліпе Маса, бразильський автогонщик, пілот “Формули-1”, віце-чемпіон світу 2008 року.

Юлія Кравченко

Нагору