ЖИТТЯ

Аліна Боярин з Переяславщини спекла паску “Святкову”: поділилася рецептом

Великдень або Світле Христове Воскресіння – найбільш очікуване свято для багатьох християн. У цей день прийнято освячувати паски та інші продукти в церкві. Радимо приготувати домашню паску, щоб не сумніватися в її якості. 

Через декілька днів всі будуть святкувати Великдень, але чи підготувались ви до цього свята? Інформатор знайшов майстриню своєї справи — Аліну Боярин із Цибель Циблівської ТГ, яка випікає різноманітні паски. Вона розповіла, як їх спекти вдома.

— Випічкою займаюсь років чотири точно, а за професією я кухар-кондитер, — зазначила Аліна. — Все почалось із сина, на свій день народження він попросив мене спекти торт “Машинку”. Передивившись купу майстер класів та відео, почала творити торт. Скажу чесно, він вийшов не дуже, але тоді він мені сподобався і гостям теж. Спочатку робила тортики для своїх рідних, знайомих, а потім і люди почали замовляти. Мене це захопило та почало надихати, хотілось творити ще і ще.

Випікати навчилась методом проб та помилок, щось виходило, а щось ні. Але мене це не зупиняло. Якщо той чи інший рецепт не виходив, я пробувала знову і знову, вдосконалюючи його. Відвідала не один майстер-клас, починаючи від випічки тортів з нуля та закінчуючи цукровою флористикою, пряниками, малюнками на торті, нарізними тістечками, короваями та багатоярусними тортами. Деякі рецепти мої, щось беру з інтернету, а також використовую рецепти з майстер-класів. На будь-яке свято, хоч то день Святого Миколая, день Закоханих, чи 8 Березня, я придумую оригінальні солодкі подарунки. Цього року на Великдень буду випікати паску “Святкову” з апельсиновими цукатами, ізюмом, в’яленою вишнею та журавлиною. Декоруватиму випічку пряничними топерами та меренгою.

Як приготувати паску “Святкову” власноруч

Інгредієнти:

Для опари:

  • 125 г масла
  • 2 яйця
  • 1 жовток
  • 240 мл молока
  • 230 г цукру
  • 35 г дріжджів

Заміс:

  • 600 г борошна
  • 100 г родзинок та цукатів
  • ванільний цукор
  • цедра із одного апельсина
  • сіль

Декор:

  • цукрова глазур
  • великодні пряники
  • меренга
  • бутони чайної рози
  • молекулярний бісквіт

Приготування:

  1. Попередньої доби ввечері готується опара для паски.
  2. Яйця вбийте в окремий посуд і залиште трохи постояти, тоді жовтки червоніють і паска буде жовтішою.
  3. Яйця змішайте з цукром, додайте м’яке масло, дріжджі розчиніть в теплому молоці та додайте до яєць та масла.
  4. Замішану опару поставте на ніч у тепле місце. А вже вранці до опари додайте борошно, родзинки, апельсинові цукати, в’ялену журавлину та вишню та замішуйте тісто.
  5. Тісто потрібно добре вимішати, воно має блистіти та відставати від рук. Замісивши, залиште на 3-4 години рости. Потім вже з готового тіста формуйте паски у паперових формах, знову залиште їх ще на 2 години підходити, потім ставте випікати при температурі 170 градусів.
  6. Полийте цукровою глазур’ю, прикрасьте великодніми пряниками, меренгою, бутонами чайної рози та молекулярним бісквітом.

Додавання до опари борошна, родзинок, апельсинових цукатів, в’яленої клюкви та вишні

Заміс тіста

Паска виходить пухкою та м’якою

Випікати паску потрібно при температурі 170 градусів

Ось такі паски отримуємо в результаті

Нагадаємо, що у Переяславі цього року можна буде сходити до церкви на Великдень або ж подивитися богослужіння онлайн. Вже оприлюднили графік.

Оксана Симоненко

Фото та відео надала Аліна Боярин

Нагору