ЖИТТЯ

Наталія Петруня із Переяслава виготовляє святкові піньяти: що це таке

Наталія Петруня живе у Переяславі вже більше 15 років та займається виготовленням піньят. Крім цього, майстриня вміє робити та декорувати бокали, чашки з оздобленням полімерною глиною, іграшки із ароматом кави, віночки та багато іншого.

Наталія Петруня займається виготовленням іграшок з пап’є маше. Називаються вони піньяти та використовуються на різноманітних святах та подіях. Присвятила вона цьому вже два роки, може виготовити вибір на будь-який смак. Інформатор дізнався більше про це неординарне захоплення.

— Я декорую і виготовляю багато речей: бокали, чашки з оздобленням полімерною глиною, іграшки із ароматом кави, віночки та багато іншого. Піньяти почала виготовляти два роки тому. Тому що в Україні це стало дуже популярним на свята, — розповіла Наталія Петруня. — Піньята — це іграшка, виготовлена ​​з пап’є-маше, різних форм і розмірів, яку наповнюють частуваннями та сюрпризами: в основному цукерками, конфеті, всякою мішурою, дрібними іграшками й невеличкими дарунками. Її підвішують за мотузочку і головне завдання дітей — розбити її палицею, щоб отримати те, що всередині, а також море задоволення. Але не тільки дітям подобається така розвага, дорослі також можуть використовувати піньяти на тематичних вечірках.

Про історію та різновиди піньят

— Ідея такої веселої розваги походить з Мексики, хоча, за деякими даними, піньята є — прообразом китайських ліхтариків. Є багато форм піньят: вони можуть бути як у вигляді кулі, так і великі за розміром, наприклад, різні казкові герої, фрукти, корони. Загалом все те, чого душа бажає, — можна виготовити. Термін виготовлення однієї піньяти — 3-4 дні. Зараз я працюю над об’ємною роботою у вигляді корони. А раніше зробила серця, єдинорога, міньйона, динозаврів. В основному роблю різні піньяти в формі кулі, — зазначила Наталія.

Як виготовити піньяту

  1. За основу візьміть повітряну кульку або картон.
  2. Далі виготовте форму та тоненькими смужками наріжте папір, це може бути як газета, так і будь-який легкий папір.
  3. Потім розведіть клей з водою, а нарізані смужки змочіть в клейстері та наліпіть на заготовлену основу в два-три шари.
  4. Висушіть протягом декількох днів.
  5. Коли форма висохла, то починайте декорувати.
  6. Декорувати можна креповим папером, стрічками, малюнками героїв, квітами, картоном, фетром або стразами. Це вже залежить від того, що ви бажаєте бачити на іграшці.
  7. Для того щоб підвісити піньяту — протягніть стрічку довжиною 2,5 метра.

Заготовка для піньяти з кульок

Заготовка для піньяти з картону

Людина-павук із піньяти

Нюша зі “Смішариків” із піньяти

Поні з різнокольоровою гривою

Всіма обожнюваний фільм “Гаррі Поттер” як виріб із піньяти

Міньйон із піньяти

Усміхнене сонечко із піньяти

Трояндочка із мультику “Тролі”

Навіть гру “Minecraft” можна зробити із піньяти

Нагадаємо, що раніше ми розповідали про захоплення ще однієї переяславки. Діана Гладченко займається миловарінням.

Оксана Симоненко

Нагору