Переяслав Перейти на сайт

“У вишитій сорочці нічого не боліло”: цікаві факти про вишиванки, розповіли науковці Переяслава

День вишиванки – свято відносно молоде, але дуже улюблене народом. На 20 травня у Переяславі заплановано кілька заходів до всесвітнього дня вишиванки.

День вишиванки – свято відносно молоде, проте дуже улюблене народом. Відзначати його почали у 2006 році, а ініціатором стала студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. А поштовхом до реалізації ідеї та святкування стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно одягав на пари. Дівчина запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Того року цю ініціативу підтримали декілька студентів та викладачів, одягнувшись відповідно. Вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня.

На 20 травня у Переяславі заплановано кілька заходів до всесвітнього дня вишиванки. Це — і майстер-клас в музеї Григорія Сковороди, і виставка народних жіночих сорочок, і виставки в музеї українського рушника. Метою Дня вишиванки є популяризація вишитого етнічного одягу та вшанування українських традицій. В цей день прийнято надягати вишиванку, тож і ви не забудьте.

Наталія Заїка, старша наукова співробітниця музею українського рушника НІЕЗ “Переяслав”, розповіла Інформатору декілька цікавих фактів про український рушник та вишиванки.

Нагадаємо, що 18 травня відзначали День музеїв. Переяслав славиться як наймузейніше місто: в НІЕЗ “Переяслав” нараховується 23 музеї. Які ж із них є найпопулярнішими серед жителів та гостей міста, читайте за посиланням.

Оксана Симоненко