ЖИТТЯ

30 травня: який сьогодні день

Сьогодні Київ святкує День міста. Крім того, 30 травня відзначається Міжнародний день фемінізму. Ще, рівно 145 років тому в німецькому містечку Емс російський цар Олександр ІІ підписав Емський указ, спрямований на придушення української мови та культури.

Детальніше про це розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День міста Києва. День Києва — свято, присвячене місту Київ, яке відзначають у останню неділю травня. Перше святкування Дня Києва відбулося наприкінці травня 1982 року — святкування 1500-річчя Києва. З 1984 року почалися регулярні вернісажі на Андріївському узвозі.

Міжнародний день фемінізму. Фемінізм – суспільний рух, теорія, ідеологія, яка базується на визнанні рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Оскільки протягом століть жінки не мали прав на освіту, спадкування, професії, вільний вибір подружжя, права голосу та інших, вони хотіли мати такі самі права, які мали чоловіки.

Всесвітній день боротьби проти астми і алергії. Основне завдання цього дня – привернення уваги громадськості до проблем астми та алергії. Статистика свідчить, що у світі понад 40% населення мають ті чи інші ознаки алергії. Це пов’язано з погіршенням екології, зниженням якості харчових продуктів, щоденним використанням косметики та засобів побутової хімії. Алергія особливо небезпечна тим, що може розвинутись в бронхіальну астму.

Іменини 30 травня святкують Фелікс, Ян, Жанна, Фердинанд, Анастас, Андрій, Василь, Юнія, Євдокія, Єфросинія, Степан (Стефан).

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1431 — в Руані спалено Жанну д’Арк.

1871 — падіння Паризької комуни.

1876 — у німецькому містечку Емс російський цар Олександр ІІ підписав Емський указ, спрямований на придушення української мови та культури.

1884 — відкрито рух Катеринославською казенною залізницею, яка з’єднала Донецький вугільний і Криворізький залізорудний басейни.

1896 — у Нью-Йорку зафіксовано першу в історії ДТП: велосипедист зламав ногу у зіткненні з автомобілем.

1896 — трагедія на Ходинському полі, під час коронування останнього російського імператора — Миколи ІІ.

1906 — в Санкт-Петербурзі засноване перше легальне білоруське видавництво “Загляните сонца і ў наша аконца”.

1919 — у Владивостоці на Другій сесії Української Далекосхідної Крайової Ради ухвалено Конституцію національно-культурної автономії українства на Далекому Сході.

1921 — засновано Донецький гірничий технікум (з 1926 р. — гірничий інститут).

1923 — у Празі засновано Українське історико-філологічне товариство на чолі з Дмитром Антоновичем.

1942 — авіація Великої Британії здійснила перший масовий наліт на Третій Рейх — в рейді брали участь близько тисячі літаків.

1999 — У Мінську в тисняві в переході станції метро “Неміга” загинуло 54 людини, сотні поранені.

2000 — у день похорону українського композитора Ігоря Білозора, померлого від травм, отриманих у бійці з російськими шовіністами, на вулиці Львова вийшло понад 100 тисяч людей.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1846 — Карл Петер Фаберже (помер в 1920), ювелір.

1887 — Олександр Архипенко (помер в 1964), український скульптор і художник, один з основоположників кубізму в скульптурі.

1896 — Ховард Хоукс (помер в 1977), американський кінорежисер, сценарист і продюсер, володар “Оскара”.

1937 — Олександр Дем’яненко (помер в 1999), актор театру, кіно і телебачення, майстер дубляжу, народний артист РРФСР (фільми “Кавказька полонянка”, “Операція И”, “Іван Васильович змінює професію” та інші) .

1957 — Оксана Білозір, українська співачка.

1960 — Теодор Кучар, американський диригент, керівник Симфонічного оркестру України.

1964 — Том Морелло, американський гітарист, володар “Греммі”.

1969 — Ігор Петрович Кайдашев, український імунолог і алерголог.

1974 — Big L, американський репер.

1980 — Стівен Джеррард, англійський футболіст, капітан футбольного клубу “Ліверпуль” і збірної Англії по футболу.

Юлія Кравченко

Нагору