ЖИТТЯ

6 червня: який сьогодні день

6 червня в Україні відзначається День журналіста. Також цей день увійшов в історію завдяки знаменним подіям.

Детальніше про 6 червня розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День журналіста в Україні. День журналіста відзначається згідно з Указом Президента від 25 травня 1994 року щорічно в цей день. Саме цього дня, 6 червня 1992 року, Спілка журналістів України була прийнята до Міжнародної федерації журналістів, яка є найбільшою в світі організацією професійних працівників ЗМІ.

День працівників водного господарства. Відзначається щорічно в першу неділю червня. Водне господарство України тісно пов’язане з усіма галузями народного господарства і впливає на розвиток і розміщення продуктивних сил. Воно має вирішальне значення в забезпеченні необхідних соціальних і побутових умов життя населення.

День працівників місцевої промисловості. День працівників місцевої промисловості святкують 50 тисяч співробітників невеликих промислових підприємств України. Вони виробляють широкий асортимент продукції, який налічує понад 15 тисяч найменувань: від сувенірів до музичних інструментів, від посуду до будівельних матеріалів.

Іменини сьогодні відзначають Григорій, Олена, Іван, Ксенія, Оксана, Микита, Семен, Степан, Федір.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1683 — в Англії в Оксфорді відкрився перший у світі публічний музей.

1882 — ньюйорківець Генрі Сілі запатентував електричну праску.

1925 — Волтер Крайслер заснував автомобільну корпорацію “Chrysler”.

1933 — у місті Кемден (штат Нью-Йорк) відкрився перший у світі кінотеатр, у якому фільм можна було дивитись не виходячи з автомобіля.

1944 — в Західній Європі відкрито Другий фронт: на Півночі Франції почалась висадка військ союзників по антигітлерівській коаліції.

1981 — зареєстровані перші хворі на СНІД.

1990 — Всеукраїнський православний собор у Києві проголосив патріархат УАПЦ і обрав митрополита Мстислава першим патріархом Української автокефальної православної церкви.

1991 — Нобелівську премію миру вручено президенту Радянського Союзу Михайлу Горбачову.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1599 — Дієго Родрігес де Сільва Веласкес (помер в 1660), іспанський художник, найбільший представник іспанського бароко, придворний художник Філіпа IV.

1850 — Фердинанд Браун (помер в 1918), німецький фізик, винахідник кінескопа, в 1909 році розділив з італійцем Гульєльмо Марконі Нобелівську премію за винахід бездротового телеграфу.

1868 — Роберт Фолкон Скотт (помер в 1912), англійський полярний дослідник, один з першовідкривачів Південного полюса.

1875 — Томас Манн (помер в 1955), німецький письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури (1929) ( “Доктор Фаустус”).

1889 — Ігор Сікорський (помер в 1972), видатний авіаконструктор українського походження, вчений, винахідник.

1903 — Арам Хачатурян (помер в 1978), вірменський і радянський композитор, автор трьох балетів, трьох симфоній, 6 концертів, величезної кількості творів вокальної, хорової, інструментальної та програмної музики, музики до кінофільмів і театральних постановок.

1934 — Альберт II (помер в 2013), король Бельгії.

Юлія Кравченко

Нагору