Переяслав Перейти на сайт

“На мотоциклі виникає відчуття польоту”: пара із Переяслава розповіла про свої подорожі

Подружжя із Переяслава подорожує Україною на мотоциклі. Розповіли про переваги та недоліки таких мандрівок.

Аліна та Костянтин Глоби із Переяслава близько трьох років тому почали подорожувати на мотоциклі Україною. У повсякденному житті Костянтин працює слюсарем, а його дружина Аліна за освітою медсестра, але працює продавцем консультантом в інтернет-магазині, бо зрозуміла, що медиків та їхню роботу в Україні недостатньо цінують. Разом пара з 2012 року, а уже півтора року – як чоловік та дружина.

Глоби розповіли Інформатору про свої подорожі, байки та класні місця в Україні, які неодмінно варто відвідати.

Про початок подорожей та перший байк

— Коли ми купили перший мотоцикл, то саме у Аліни виникла ідея подорожувати на ньому. Нашим першим мотоциклом був Geon Tourer 350 китайського виробництва. На ньому в 2019 році ми проїхали 4 тисячі кілометрів Україною. Згодом вирішили змінити мотоцикл на Yamaha TDM 900, на якому в минулому році проїхали 3 тисячі кілометрів. Їхали ми майже тим же маршрутом, що і на першому мотоциклі, але точки, локації, музеї та замки вже відвідували інші, — розповів Костянтин. 

— Подорожуємо ми вдвох і до кожної подорожі ретельно готувались, а особливо до першої. Ми передивилися багато відео мандрівників, які подорожують на мотоциклах. Вони розповідали, що їхати одному легше, тому що ти не відповідаєш за інших, можеш собі влаштувати маршрут, сам знаєш, коли зупинишся, коли захочеш відпочити, вибираєш де спати, — поділилась Аліна.

Першим мотоциклом для подорожей був Geon Tourer 350

Коли ми вирішили придбати першого мотоцикла, то в нас було тільки трохи заощаджень. І все, що ми могли на них купити, — це більш-менш гарний мотоцикл. На машину цього бюджету не вистачило б, тим більше, на якій було б не страшно поїхати у подорож.

Пара побувала в багатьох областях України

Що запам’яталось з подорожей

— Ми вперше побували в печері. Називається вона Оптимістична у Тернопільській області. У нас була досить цікава екскурсія, а на Кості навіть посидів маленький кажанчик. Але спочатку було страшно, адже там дуже маленькі проходи. Також ми вперше спробували сплав на надуваних байдарках річкою Південний Буг, це було біля Мигії Миколаївської області. Також там можна було спробувати рафтинг (швидкісний сплав гірською річкою через пороги на надувному човні, плоті або на тюбі – ред.). Зустрічали ранок в Одесі на сапсерфінгу (різновид серфінгу, в якому серфер пересувається по воді за допомогою весла – ред.), але там була неспокійна погода, були великі хвилі і було складно триматись наплаву, — розповідають Костянтин та Аліна.

— А в минулому році я вперше побувала на фестивалі “Тарасова гора”, там був надзвичайно класний концерт та особлива атмосфера. Там не поспиш, тому що всі чотири дні ти двіжуєш. Фестивалі — це така гульня, що не кожному може і сподобатись. Але хоча б раз там треба побувати та відчути це, — ділиться Аліна.

— А на минулих вихідних ми вирішили відпочити на природі. Їздили в Холодний Яр Черкаської області до дуба Максима Залізняка. А потім на березі Кременчуцького водосховища розбили намет. Взагалі ми б радили поїхати в Карпати, якщо ви там не були. На заході України дуже багато замків. Дуже класно на водоспадах: можна відвідати Шипіт на Закарпатті, Женецький Гук в Івано-Франківській області, — радить Костянтин.

Захід сонця в Карпатах дивовижний

Каоліновий кар’єр у Вінницькій області

Ранок в Одесі на сапсерфінгу

Сплав на байдарках річкою Південний Буг

Що потрібно для подорожі на мотоциклах

— Ми стараємось не брати зайвих речей, тому що на мотоциклі не так багато місця, щоб все розмістити. Перед першою подорожжю робили невеличкі виїзди, щоб зрозуміти, що потрібно взяти з собою, а що викласти. Речі складаємо максимально компактно в кофр (валіза або дорожня сумка з декількома відділеннями та пружним каркасом для утримання форми – ред.). Беремо ми з собою намет, спальники, примус, невеликий газовий балон, каструльки, чашки. У першій подорожі ми купили набір шампурів, м’ясо і вирішили на березі моря зробити романтичну вечерю з вином, — говорять Костантин та Аліна.

Щодо речей, які потрібно взяти з собою в першу чергу в подорож, то це аптечка, мінімальний набір інструментів, дощовики, бахіли, — радять мандрівники. — Наприклад, коли цими вихідними ми дивились прогноз погоди перед поїздкою, то вона була ідеальною, жодної хмаринки. Але, доїжджаючи до Золотоноші, побачили величезну хмару. Ми зустріли мото-мандрівників на заправці. Вони розповіли, що щойно втекли від дощу.

Нововодолазький піщаний карє’р, Харківська область

Спеціальні одяг та взуття

— Мотоцикл сам по собі доволі небезпечний і травматичний вид транспорту. Він може звалитися навіть на місці та придавити ногу: якщо людина буде у звичайних кросівках, то можна травмуватися. Взагалі потрібно мати повне екіпірування (шолом, куртка, штани, наколінники, мотоботи, рукавиці), краще захистити себе від нещасних випадків, — розповів Костянтин.

Для подорожей потрібно мати повне екіпірування

Мінуси та плюси подорожей на мотоциклах

— Подорожі на мотоциклах потрібно по-справжньому любити, адже це доволі важко. Мінусом є те, що постійно залежиш від погоди, повинен їхати в екіпіруванні, не завжди комфортно. Навіть коли ми подорожували на авто в Туреччині, то це було набагато легше. Ми проїжджали за день 500-600 кілометрів і навіть не відчували цього. На мотоциклі можна проїхати 200 кілометрів, а за відчуттями наче всі 800. Тобі стає тяжко, жарко, починає боліти спина, — говорить Костянтин.

— А щоб побачити плюси таких подорожей, потрібно спочатку спробувати, а потім зрозуміти, твоє це чи ні. Одним великим плюсом є те, що на мотоциклі стаєш ближчим до природи, виникає відчуття польоту, — додає Аліна.

Подорожі на мотоциклах потрібно любити, адже це не так легко, як здається на перший погляд

Скільки витрачають на пальне

— Залежить від того наскільки далека подорож. У попереднього мотоцикла на 100 кілометрів був розхід палива 3,7 літра, а на цьому вже 5 літрів. Наприклад, у першій подорожі на 4 тисячі кілометрів у нас пішло 4 тисячі гривень. А у подорожі, яка була минулого року, на 3 тисячі кілометрів ми витратили таку ж суму, — розказав Костянтин.

Подорожі на мотоциклі — недешеве задоволення

Найдовша та перша подорожі

— Перша наша подорож була в Радомишль Житомирської області, ми їздили в замок. А найдовша тривала 21 день, коли ми подорожували Україною. У неї ми поїхали на першому мотоциклі. Намети та спальники ми тоді придбали найдешевші і потім про це пошкодували кілька разів: намет промокав, а спальники були холодними. Але ми вчимося на помилках та кожного року купуємо щось нове, — зазначає Аліна.

Коростишівський каньйон, Житомирська область

Замок Радомишль, Житомирська область

— Розпочалась найдовша подорож з Переяслава. Тоді в серпні був фестиваль “Дорога на Січ” і спершу ми поїхали туди, після цього виїхали в напрямку Кропивницького, минули його об’їзною дорогою і поїхали в бік Умані на одеську трасу. Після Одеси ми відправились до Херсонського гранд-каньйону, де заночували з наметом. З каньйону вирушили до Генічеська Херсонської області, там два дні стояли з наметом. З моря поїхали в Мигиїв Миколаївської області, потім у Вінницю, там побували на знаменитих фонтанах. Звідти відправились в Хотин Черкаської області до Хотинського замку, а після нього поїхали до Кам’янець-Подільського замку. Залишивши замки позаду, ми попрямували в Карпати через Яремче Івано-Франківської області. Звідти доїхали до Мукачевого Закарпатської області, були в замку “Паланок”. Потім виїхали до Львова, де два дні відпочивали. Зі Львова — до тунелю кохання в Клевані Рівненської області. Потім були Базальтові стовпи Рівненської області, а звідти вже вирушили додому, — розказав про маршрут Костянтин.

Фестиваль “Дорога на Січ”

Фонтани у Вінниці

Завжди потрібно мати з собою дощовик

Романтична вечеря на природі

Маршрут Україною

Тунель кохання, Рівненська область

Херсонський гранд-каньйон

Кам’янець-Подільська фортеця

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

Водоспад Гук

Нагадаємо, що з 18 до 21 червня у Черкасах тривав фестиваль “Рок-Булава”. Там побувала журналістка Інформатора.

Оксана Симоненко

Відео: Юрій Товкайло

Фото надала Аліна Глоба