ЖИТТЯ

24 червня: який сьогодні день

Сьогодні в світі відзначають небагато свят. Але 24 червня народилося багато відомих особистостей, наприклад, футболіст Ліонель Мессі.

Детальніше про це розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Міжнародний день феї. Феї існували практично у всіх культурах світу, хоча їх могли називати різними іменами. Що ж об’єднує цих дивовижних крилатих істот? Те, що крихітні міфологічні істоти, які населяють світ навколо нас, часто діють за дуже дивними законами. Завдяки своїм незбагненним, надприродним здібностям феї мають властивість втручатися в повсякденне життя людини.

День святого Івана Хрестителя. 24 червня церковний світ відзначає Різдво Іоанна Хрестителя. Це свято пов’язане з описанням народження Іоанна Хрестителя в Євангелії від Луки. Іудеї вірили, що до приходу Месії на світ повинен з’явитися попередник, тобто предтеча.

Іменини 24 червня святкують Єфрем, Варвара та Марія.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1894 — на конгресі в Парижі, скликаному за ініціативою барона П’єра де Кубертена, прийнято рішення про утворення Міжнародного Олімпійського комітету і проведення раз на чотири роки Олімпійських ігор.

1901 — у Парижі в галереї на вулиці Лафітт відкрилась перша виставка Пабло Пікассо. 75 картин 19-річного іспанського художника, маловідомого за межами Барселони, нічим не виказували талант генія, котрий залишить по собі спадщину в 50 тисяч робіт і буде визнаний як домінантна фігура в мистецтві ХХ століття.

1917 — у Києві на вщент заповненій Софіївський площі Володимир Винниченко зачитав текст І Універсалу Центральної Ради, прийнятий напередодні.

1941 — у трьох тюрмах Львова було розстріляно 2072 особи “з метою прискореного розвантаження тюрем Львівської області від контрреволюційного, кримінально-політичного елемента”.

1947 — вперше офіційно повідомили про НЛО.

1948 — за наказом Сталіна СРСР почав блокаду Західного сектору Берліна, в якому проживало понад 2,5 мільйона людей.

1982 — Жан-Лу Кретьєн став першим французьким космонавтом: він полетів у космос на радянському “Союзі-Т6”.

2011 — у Печерському районному суді Києва почався суд над Юлією Тимошенко у справі про укладення газового контракту з Росією 2009 року.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1908 — Марина Ладиніна (померла в 2003), кіноактриса (“Тарас Шевченко”, “Кубанські козаки”, “Свинарка і пастух”).

1911 — Хуан Мануель Фанхіо (помер в 1995), аргентинський автогонщик.

1932 — Девід Мактаггарт (помер в 2001), засновник організації “Грінпіс”.

1963 — Юрій Каспарян, гітарист групи “Кіно”.

1981 — Руслан Мезенцев, український гімнаст, віцечемпіон Олімпійських ігор (2000)

1987 — Ліонель Мессі, аргентинський футболіст (на фото).

1988 — Павло Чайка, військовослужбовець Збройних сил України лейтенант, повний кавалер ордена “За мужність”.

Юлія Кравченко

Нагору