ЖИТТЯ

2 липня: який сьогодні день

Цього дня існує безліч цікавих свят, таких як Всесвітній день НЛО, Міжнародний день спортивного журналіста та Міжнародний день собак. Також сьогодні святкує свій день народження американська акторка Ліндсі Лохан.

Деталі про 2 липня розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Всесвітній день НЛО. Цей день обізнаності визнає безсумнівне існування непізнаних літаючих об’єктів і позаземного життя. Свято було створене в 2001 році турецьким дослідником НЛО Хактаном Акдоганом. Дата 2 липня була обрана в пам’ять про інцидент з НЛО в Розуеллі.

У липні 1947 року НЛО нібито зазнав аварії недалеко від міста Розуелл в штаті Нью-Мексико. Незважаючи на те, що американські військові пізніше з’ясували, що аварія була пов’язана з висотною повітряною кулею, інцидент в Розуеллі залишається предметом багатьох теорій змови, перш за все через нез’ясовану природу виявленого об’єкту.

День сюрпризів. Відповідно до історії, традиція святкувати такий незвичайний день з’явилася в Європі в двадцятому столітті. Відзначити День сюрпризів може абсолютно будь-який охочий, який хоче зробити приємне для близьких і рідних людей.

Міжнародний день спортивного журналіста. Це професійне свято встановлене Міжнародною асоціацією спортивної преси (AIPS) в 1994 році на честь 70-річчя від дня її заснування. AIPS захищає права спортивних ЗМІ, випускає посвідчення особи, що використовуються на багатьох міжнародних спортивних заходах для атестації, проводить програми для молодих спортивних журналістів і нагороджує видатні досягнення своїми міжнародними нагородами.

Міжнародний або Всесвітній день собак. Заявка Міжнародного фонду соціальних ініціатив на установу цього свята в системі ООН поки що не задоволена. Це не заважає сьогодні в День собак привітати своїх чотириногих улюбленців, приділити їм більше уваги і побалувати смачними ласощами. День собак покликаний також підвищити обізнаність про глобальне жорстоке поводження з ними.

Іменини святкують Варлаам, Іван, Марія, Паїсій.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1559 — чотири османські документи згадують про атаку, здійснену “Дмитрашкою (Вишневецьким) і невірними (козаками)” на фортецю Азов.

1776 — Другий Континентальний конгрес у Філадельфії прийняв рішення про відділення американських колоній від Королівства Великої Британії. Декларація незалежності була прийнята через два дні, 4-го липня, а вперше публічно зачитана — 8-го липня.

1900 — відбувся перший політ дирижаблю моделі LZ-1, сконструйованого відставним прусським офіцером Фердинандом фон Цеппеліном.

1954 — розпочала роботу Міжнародна організація телебачення (Євробачення).

1951 — газета “Правда” засудила вірш В. Сосюри “Любіть Україну”.

1996 — у місті Дніпродзержинську (Кам’янське) міський трамвай через відмову гальм на великому спуску врізався у стіну будинку. Загинуло 34 людини, близько 100 отримали травми.

2011 — Володимир Кличко переміг Девіда Хея, внаслідок чого у братів опинилися всі престижні пояси за перемогу у суперважкій вазі.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1892 – Михайло Спіров (помер у 1973), український вчений-анатом.

1895 – Олесь Чишко (помер у 1976), український та російський композитор, співак і педагог.

1906 – Петро Андрусів (помер 1981), український художник, педагог та громадський діяч.

1922 – П’єр Карден (помер у 2020), французький модельєр.

1925 – Патріс Лумумба (помер у 1961), заїрський революціонер, перший прем’єр-міністр Демократичної Республіки Конго.

1946 – Рон Сілвер (помер у 2009), американський актор (“Розумник”, “Кіссінжер і Ніксон”, “Роман з каменем”, “Любовна історія”).

1951 – Шерілл Ледд (Стоппелмур), американська акторка (“Зміни”, “Історія життя Грейс Келлі”, “Ангели Чарлі”).

1983 – Мішель Бранч, американська співачка, автор пісень та акторка.

1985 – Ешлі Тісдейл, американська акторка, поп-співачка.

1986 – Ліндсі Лохан, американська акторка, поп-співачка і модель.

Оксана Симоненко

Нагору