ЖИТТЯ

Як правильно поводитися під час грози: шість важливих порад

Зараз така пора, коли дощ і гроза застають зненацька. Як поводитися під час грози, щоб уникнути удару блискавки? Влітку це може стати питанням не тільки безпеки, але і життя.

Якщо насувається гроза, то найкраще залишитися вдома, щільно закрити вікна і вимкнути електротехніку. Але, коли негода застала вас у місті, в лісі, в полі або біля води, для безпеки потрібно дотримуватися кількох не таких уже й складних правил. Про них розповість Інформатор.

Знайдіть, де сховатися. Сховайтеся від грози в будь-якому найближчому будинку. Відкритий під’їзд сьогодні знайти навряд чи вийде, але це може бути магазин, павільйон або будь-яка установа. В крайньому випадку можна сховатися на зупинці, тільки не торкайтеся її стінок. Просуваючись до укриття, не розкривайте над собою парасольку. Намагайтеся не бігти, злегка пригніться. Небезпечне укриття – це автомобіль. Якщо гроза застала вас під час руху, зупиніться подалі від дерев і стовпів ліній електропередач, заглушіть мотор, закрийте вікна, складіть антену і відключіть магнітолу. Поки ллє дощ, в автомобілі небезпечно торкатися до металу дверей. Навіть якщо блискавка вдарить в машину, вона стане громовідводом: розряд пройде по корпусу і через вологі колеса заспокоїться в ґрунті.

Вийдіть з водойми. Якщо гроза почалася, коли ви купалися, рибалили або каталися на човні, то виберіться на берег і відійдіть від води спокійним кроком на безпечну відстань. Не біжіть! Вода – відмінний провідник струму, а удар блискавки поширюється в радіусі 100 метрів від неї.

Остерігайтеся дерев. Не намагайтеся сховатися під поодиноким деревом. Блискавка вражає найвищі предмети. Відійдіть від такого дерева на 30-40 метрів. Надійніше буде сховатися під кронами молодих дерев і чагарників.

Будьте якомога нижче. З височини потрібно спуститися в низину з невисокими деревами – до яру або балки. Покиньте високий берег річки. Не можна лягати на землю, але й прямо стояти теж небезпечно. Краще сядьте навпочіпки і обхопіть руками коліна. Добре, якщо буде якесь природне поглиблення. Небезпечно залишатися на галявині, особливо поблизу поодинокого дерева.

Нічого не чіпайте. Гірська порода, стіни будинків, водостічні труби – все це притягує блискавку, торкатися до цього не можна, як і до будь-яких металевих предметів: арматура, огорожі, грати, велосипеди. Від велосипеда або мотоцикла краще взагалі відійти на відстань не менше 30 метрів. Все, що містить метал, зокрема, прикраси, потрібно з себе зняти, витягнути з кишень ключі.

Вимкніть телефон. Невідомо точно, чи збільшує наявність мобільного телефона ймовірність потрапляння блискавки в людину, але експериментувати не варто. Що стосується стаціонарного телефона в квартирі, його краще відключити від електромережі і відійти від дротів та розеток.

Нагору