ЖИТТЯ

4 липня: який сьогодні день

Сьогодні світ відзначає багато свят. Зокрема, Україна святкує День національної поліції та День судового експерта. В США 4 липня теж важливе свято – День незалежності.

Детальніше про це розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День національної поліції України раніше відзначали 4 серпня – у день підписання президентом у 2015 році закону Про національну поліцію. Відбувалося це згідно з указом президента від 9 грудня 2015 року. День поліції відзначався щорічно в цей день включно до 2017 року. Однак у 2018 році президент вніс зміни до указу. І відтоді з днем поліції в Україні вітають 4 липня. Перенесення святкування на 4 липня присвячене символічній події 2015 року, коли перші патрульні поліцейські прийняли присягу на Софійській площі у Києві. Столиця стала першим містом, де запрацювала нова поліція. Другим українським містом став Львів, третім – Одеса.

День судового експерта в Україні. З ініціативою введення Дня судового експерта України виступила Координаційна рада з проблем судової експертизи, яка діє при Міністерстві юстиції України, мотивуючи своє рішення тим, що судово-експертна сфера має величезне значення для забезпечення правосуддя в суспільстві та захисту прав людини.

День незалежності США — державне свято Сполучених Штатів Америки, яке відзначається щороку 4 липня (часто так і називається: “Четверте липня”) і є федеральним вихідним днем. Свято встановлено на честь Декларації незалежності США від Об’єднаного Королівства Великої Британії, яка була підписана 4 липня 1776 року.

День музики в стилі кантрі. Кантрі — музичний напрямок, що бере початок від народної музики британських переселенців у США, яка продовжувала традиції епічної кельтської балади і народних танцювальних форм. Кантрі почала користуватися популярністю у 1920-х роках початково під назвою хілбілі, а з 1940-х роках поступово закріпився сучасний термін.

Іменини сьогодні святкує Анастасія.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1610 — Станіслав Жолкевський зайняв Москву і добився возведення на престол королевича Владислава.

1630 — Тарас Трясило під Переяславом розгромив поляків на чолі з Конецпольським.

1776 — ухвалено Декларацію незалежності США.

1631 — у Парижі відкрито перше у світі агентство зайнятості.

1865 — побачило світ перше видання книги Льюїса Керрола “Аліса у Дивокраї”.

1917 — Виступ полуботківців у Києві з метою проголошення незалежності України.

1941 — убивство польських професорів німцями у Львові.

1946 — Кенігсберг перейменували на Калінінград.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1753 — Жан-П’єр Франсуа Бланшар (помер в 1809), французький винахідник і повітроплавець. 7 січня 1785-го разом з американцем Джоном Джеффріс вперше перетнув Ла-Манш на повітряній кулі.

1790 — сер Джордж Еверест (помер в 1866), британський географ і геодезист, на честь якого назвали Джомолунгму, найвищу вершину Землі.

1842 — Герман Коген (помер в 1918), німецький філософ-ідеаліст.

1853 — Ернст Отто Бекман (помер в 1923), німецький хімік, винахідник диференціального термометра.

1884 — Луї Мейєр (помер в 1957), американський кінопродюсер, глава кінокомпанії Metro-Goldwyn-Mayer.

1921 — Жерар Дебре (помер в 2004), американський економіст французького походження, лауреат Нобелівської премії (1983).

1971 — Кейт Дікі, шотландська театральна, телевізійна і кіноактриса (“Гра престолів”, “Прометей”).

Нагору