ЖИТТЯ

11 липня: який сьогодні день

Сьогодні в світі чимало цікавих свят, таких як Всесвітній день шоколаду та День рибалки. Також святкує день народження італійський дизайнер Джорджіо Армані.

Інформатор розповість вам про деталі цього дня.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Міжнародний день ефірних масел. Ефірні масла застосовують уже тисячі років як для косметичних цілей, так і через їхні властивості бадьорити духовно та емоційно. Найчистіші ефірні масла, які добуваються переважно ретельною дистиляцією з парою, річ набагато сильніша, ніж рослини, з яких вони видобуваються.

Всесвітній день шоколаду. Це солодке свято запропонували відзначати французи в 1995 році. Саме завдяки Франції шоколад став настільки популярним в Європі. Варто відзначити, що в календарі святкових днів є кілька свят, які приурочені улюбленому десерту багатьох.

Всесвітній день народонаселення. Цей день був заснований згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН, прийнятій 21 грудня 1990 року. Дата для свята вибрана не випадково. Саме 11 липня 1987 року в Хорватії (м. Загреб) на світ з’явився п’ятимільярдний житель Землі. Генеральна Асамблея закликає Фонд ООН в області народонаселення продовжувати здійснення заходів, спрямованих на глибше усвідомлення проблем народонаселення, включаючи їх взаємозв’язок з проблемами екології та розвитку.

День рибалки. Щорічно у другу неділю липня в Росії і Україні відзначають День рибалки. Свято створено за радянських часів ще в 1965 році, але після розпаду Радянського Союзу тільки Україна і Росія продовжували святкувати його офіційно.

Іменини в цей день відзначають Василь, Герман, Григорій, Іван, Йосип, Сергій.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1576 — англійська експедиція Мартіна Фробішера відкрила Ґренландію.

1700 — заснована Берлінська академія наук.

1944 — засновано Українську Головну Визвольну Раду — політичний провід УПА.

2008 — компанія “Apple Inc.” відкрила iPhone App Store.

2014 — внаслідок ракетного обстрілу з території Росії в районі Зеленопілля загинуло 36 українських військовиків.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1657 — Фрідріх I (помер у 1713) , курфюрст Бранденбурзький, перший прусський король.

1920 — Юл Бріннер (помер у 1985), американський актор українського походження, зіграв роль Тараса Бульби в американській екранізації твору Гоголя. Лауреат премії Оскар у категорії “найкращий актор” у фільмі “Король і я” (1956). Володар престижної театральної нагороди “Тоні”.

1934 — Джорджіо Армані, італійський дизайнер модного одягу та аксесуарів, очільник дому моди свого імені.

1939 — Борис Нечерда (помер у 1998), український поет-шістдесятник.

Оксана Симоненко

Нагору