ЖИТТЯ

Як зібратися в похід: сім важливих порад

Зараз літо – відпочинок на природі в цей час актуальний як ніколи. Окрім звичних поїздок на шашлики, можна спробувати ще й піти в похід на декілька днів. Коли ви новачок у туризмі, безумовно виникне питання, як в перший похід збиратися.

Кожному, хто починав займатися туризмом, потрібен був певний час, щоб навчитися ефективно пакувати свої речі для походу. Інформатор розкаже кілька порад, які дозволять отримати від подорожі більше позитивних вражень.

Складіть список того, що берете з собою. Наступного разу він допоможе не забути щось важливе і зменшити вагу рюкзака, викресливши речі, які не знадобилися. Також варто спробувати виміряти вагу всіх елементів спорядження. Так у вас буде можливість зрозуміти, які речі можна замінити легшими.

Намагайтеся щоразу пакувати свої речі в тому ж порядку. Якщо завжди складати ліхтарик і аптечку в клапан рюкзака, а туалетний папір в праву кишеню (наприклад), то у вас ніколи не виникне необхідності в сутінках перебирати весь рюкзак і витягувати всі речі в пошуку ліхтаря.

Пакуйте речі за частотою використання, а не по типу. Якщо у вас є необхідність часто користуватися кремом для суглобів, то немає сенсу тримати його в аптечці разом з усіма ліками – покладіть його в легкодоступну кишеню рюкзака. Так само й ніж можна тримати в кишені на поясі рюкзака, а не разом з ложкою, мискою і кухлем.

Складайте речі так, щоб нести їх було неважко. Кладіть спальний мішок на дно рюкзака, речі середньої тяжкості над спальником, важкі ближче до спини, легкі – у верхню частину і по периметру рюкзака. Це загальновідома схема оптимального розподілу ваги, яка дозволить рюкзаку мінімально втомлювати вашу спину.

Носіть ще й маленьку сумку. У тривалих походах може стати в нагоді невелика сумочка, в якій ви триматимете речі першої необхідності: швидкий перекус (шоколадку, горіхи), ніж, пластир, бандану і тому подібне. Її можна носити під клапаном рюкзака і при необхідності швидко дістати. Це заощадить час на розпакування рюкзака на коротких зупинках. З цим завданням також легко справляється поясна сумка.

Не забувайте про погодні умови. Вибирайте одяг і спорядження в залежності від погоди. Новачки зазвичай беруть в похід багато зайвого одягу. У цьому питанні варто проконсультуватися з досвідченішим туристом.

Проявіть креативність. Спробуйте побачити в кожному з елементів вашого спорядження кілька способів використання. Одяг, замотаний в куртку стане хорошою подушкою на ніч, трекінгові палки можна використовувати для установки тенту або розтягування наметів.

Нагору