ЖИТТЯ

Музей Григорія Сковороди у Переяславі отримав транслітерацію Пересопницького Євангелія

Меморіальному музею Григорія Сковороди передали транслітерацію Пересопницького Євангелія та книгу “У силовому полі мови”. Студентам, які приїхали з Ізмаїла, підготували цікаві майстер-класи та екскурсії. 

22 липня у Меморіальному музеї Григорія Сковороди відбулася досить вагома подія. Інститут української мови НАН України уповноважив професорку Марину Навальну передати музею транслітерацію Пересопницького Євангелія та книгу “У силовому полі мови”. Крім цього, до Переяслава на тижневе стажування приїхали студенти з Ізмаїлу. Про це повідомляє Інформатор.

– Мене уповноважив Інститут української мови НАН України, зокрема Павло Гриценко, директор інституту, доктор філологічних наук, професор. Напередодні він відвідав кілька музеїв Переяслава, побував також в музеї Григорія Сковороди та побачив копію Пересопницького Євангелія. І оскільки він дослідник історії мови, діалектолог, один із тих, хто найбільше популяризує українську мову, здивувався, що біля Пересопницького Євангелія немає транслітерованої праці (передача однієї писемності літерами іншої – ред.). Після цього він повідомив, що є відома дослідниця Ірина Чепіга, яка впродовж тридцяти років працювала над транслітерацією, присвяченою Пересопницькому Євангелію, і зобов’язався передати цю працю до музею. Також музею передали книгу “У силовому полі мови”, – розповіла Марина Навальна, докторка філологічних наук, професорка переяславського університету.

– Ми беремо участь в рамках проєкту “Університетська мобільність: MobileArt EDU CAMP” між університетом Григорія Сковороди в Переяславі та Ізмаїльським державним гуманітарним університетом. До нас завітали студенти та викладачі з Ізмаїла, протягом тижневого стажування разом із гостями ми відвідуємо музеї міста, в музеї просто неба проводимо пленери, різні майстер-класи, зустрічі та екскурсії, – поділилась Тетяна Носаченко, кандидатка педагогічних наук, доцент кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання переяславського університету.

Після ознайомлення з експонатами музею Сковороди для гостей з Ізмаїлу запропонували майстер-клас з вибійки, який проводила завідувачка музею Тетяна Радіоненко. Майстер-клас із виготовлення сувенірної ляльки-мотанки проводила Інна Рубан, старший викладач університету Григорія Сковороди. Також студентів ознайомили із всеукраїнським вишивальним проєктом “З Григорієм Сковородою в серці”. У рамках проєкту студентам запропонували опанувати види рушникових швів, які використовували у XVIII-XIX століттях.

До Переяслава завітали студенти та викладачі з Ізмаїла

Гостям провели кілька цікавих майстер-класів

Нагадаємо, що другий місяць літа непомітно добігає кінця. Але не варто засмучуватись, краще подивіться як проводять свій час жителі Переяслава та що вони публікують в Instagram. 

Оксана Симоненко

Відео: Едуард Аврамич

Фото із Facebook

Нагору