ЖИТТЯ

24 серпня: який сьогодні день

Сьогодні у світі відзначають чимало цікавих свят. Але для України цей день особливо важливий, адже ми відзначаємо 30-ту річницю незалежності. 

Інформатор розповість детальніше про цей день.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День незалежності України. У цей день в 1991 році Верховна Рада України прийняла історичний документ виняткового значення для України, а саме Акт проголошення незалежності України. Верховна Рада урочисто проголосила незалежність України та створення самостійної української держави.

День народження картопляних чіпсів. Саме в цей день в 1853 році американський шеф-кухар Джордж Крам винайшов картопляні чіпси. Одного разу один прискіпливий клієнт відправив свою смажену картоплю назад на кухню, скаржачись, що вона занадто товста і сира. Крам нарізав картоплю так тонко, що її не можна було їсти виделкою. Клієнт із задоволенням з’їв страву, похваливши її. З тих пір в ресторані чіпси стали фірмовою стравою.

День спраги. Спрагою називають фізіологічне відчуття, яке належить до розряду загальних почуттів і слугує сигналом того, що організм потребує води. Всім відомий факт, що тіло людини приблизно на 60-70% складається з води, тому її нестача може спровокувати збій в роботі важливих органів і систем.

Міжнародний день дивної музики. Ідея створення цього святкового заходу належить Патріку Гранту, музиканту і композитору з Нью-Йорка. Основна ідея свята – спонукати людей грати і слухати музику, яку, можливо, ми ще недостатньо оцінили, тобто трохи дивну. Іншими словами, Міжнародний день дивної музики призначений для того, щоб навчити чути нові звуки.

Іменини відзначають Василь, Максим, Олександр, Сусанна, Федір.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1572 – початок “найжахливішої релігійної різанини століття” (Варфоломіївська ніч) в Парижі.

1876 ​​– корінні жителі Центральної Канади індіанці дали згоду оселитися в резерваціях.

1954 – діяльність компартії заборонена в США.

1981 – вбивця Джона Леннона Марк Девід Чепмен отримав довічне ув’язнення з правом подачі прохання про помилування через 20 років (подавав прохання 6 разів і всі вони були відхилені).

1995 – вийшла графічна багатозадачна операційна система Windows 95 (програмна підтримка Microsoft Windows 95 припинена 31 грудня 2002 року).

2006 – астрономи перестали вважати Плутон планетою Сонячної системи та віднесли його до розряду карликових планет.

2008 – помпезне закриття Літніх Олімпійських ігор в Пекіні (телеаудиторія ігор налічувала до 4,7 млрд глядачів).

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1902 – Фернар Бродель (помер у 1985), відомий французький історик (першим запропонував враховувати економічні та географічні фактори при аналізі історичного процесу).

1928 – Левко Лук’яненко (помер у 1928), український політик і громадський діяч (за часів радянської влади за свої політичні погляди практично не покидав в’язниці та табори).

1957 – Стівен Фрай, відомий британський письменник, актор і режисер.

1976 – Алекс О’Лафлін, австралійський актор театру і кіно.

Оксана Симоненко

Нагору