ЖИТТЯ

Як правильно попросити вибачення: шість корисних порад

Вибачатись іноді буває досить складно і неприємно. Але якщо ви не хочете втратити дорогу вам людину, зробіть крок назустріч.

Інформатор розповість, як правильно вибачитись, якщо ви “накосячили”.

Підготуйтеся. Просити прощення – це складна робота, подвійно складна від того, що ви, найчастіше, відчуваєте сильне почуття провини. А вона поганий помічник у будь-якій справі, тому що сильно спотворює сприйняття реальності. Продумайте, які слова ви скажете, як будете поводитися. Але робіть це не як актор перед виходом на сцену, репетируючи кожен жест, щоб справити на “публіку” максимальне враження.

Просіть пробачення щиро. Ви і самі навряд чи пробачили б людину, якби відчули якусь брехню або нещирість з її боку, чи не так? Те ж саме відчуває й людина щодо вашого прохання про прощення. Якщо ви самі покаялися і усвідомили свою провину, то і пробачити вам буде набагато легше.

Не виправдовуйтеся і прийміть на себе відповідальність. Виправдання свідчать про бажання знизити ступінь своєї провини, показати, що не все залежало від вас і що були обставини, які спонукали вас вчинити таким чином. Прийміть на себе відповідальність за скоєне. Така поведінка не тільки покаже вашу внутрішню силу, але і розуміння всієї тяжкості свого проступку.

Наберіться терпіння. Коли ви просите пробачення у людини, будьте готові до того, що вона не пробачить вам. Або ж пробачить, але не відразу. Ваше прохання ще не означає, що його зобов’язані виконувати за першим же покликом. Все залежить від того, наскільки сильна і глибока була рана, нанесена вами.

Підкріпіть слова. Набагато вагомішими слів є наші вчинки. Тому подумайте, які ваші дії можуть підкріпити сказане або засвідчити ваше бажання налагодити стосунки. Можливо, ви пам’ятаєте про якесь бажання людини, яке не здійснилося, або знаєте, що їй приносить величезну радість.

Не будьте нав’язливими. Якщо людина не готова вас пробачити, “відпустіть” її на якийсь час. Не намагайтеся приводити додаткові аргументи, чому їй це потрібно зробити. Ви повинні розуміти, що такою поведінкою ви на неї тиснете, що змушує її захищатися.

Нагору