ЖИТТЯ

Пора зігріватися: що жителі Переяслава спалюють у своїх котлах

У багатьох приватних будинках вже розпочали опалювальний сезон. Чи правильно та безпечно використовують твердопаливні котли жителі Переяслава?

Після 2014 року ціна на газ почала стрімко зростати. Ще на початку 2014-го кубометр коштував 1,09 грн, а вже в 2015-му – 7,19 грн за кубометр газу. Сьогодні ж ціна на газ в Київській області варіюється від 7,8 грн до 11,4 грн за кубометр в залежності від постачальника. Зі зростанням ціни на газ люди активно почали утеплювати свої будівлі та встановлювати твердопаливні котли. Зараз температура вночі інколи опускається до двох градусів. Тож деякі мешканці приватних будинків вже почали опалювальний сезон. Інформатор поцікавився у переяславців, що саме вони спалюють у твердопаливних котлах, як їх осучаснюють та чи планують переходити на такий вид опалення ті, хто ще цього не зробив.

Сергій Палатний розповів Інформатору, що в нього газовий котел. Опалювальний сезон він розпочав ще на початку вересня, вмикає котел лише на ніч – для економії коштів. При цьому додає, що аби не так дорого, уже б залишав працювати цілодобово. Будинок невеликий – 70 квадратів, дерев’яний, обкладений цеглою та утеплений. Холодної зими за місяць за газ платить близько 5 тисяч гривень. Тому найближчим часом хоче відмовитись від газу й перейти на опалення дровами.

Владислав Вітольдович використовує твердопаливний котел у своєму новому будинку.

– Хата велика, двоповерхова, з підвалом – опалювати газом накладно. Тому купив твердопаливний котел, зі встановленням – 80 тисяч гривень. Торік купив дошки сосни, на сезон не вистачило, більше таких не братиму. Краще дуб чи акація і замовляти треба влітку.

– Чи спалюєте сміття, яке шкодить навколишньому середовищу?

– Гуму й покришки не спалюю, а все побутове сміття – так.

Твердопаливний котел можна зробити максимально сучасним. Антон Стащенко підключив свою систему опалення до інтернету, тепер контролює температуру вдома через телефон.

– Я програміст, батько добре розуміється в техніці. Вдома ми все робили самі, й вирішили облаштувати розумну систему опалення: твердопаливний котел, два мотори на воду і утеплена бочка на 700 літрів – тут все стандартно. Далі ми зробили систему “Arduino”. Я написав програму, встановив на телефон, в ній вказую температуру, яка повинна бути. У трьох кімнатах встановлені датчики контролю, вони вираховують середнє арифметичне значення в будинку. Коли досягається вказане мною значення, мотор вимикається автоматично, коли температура падає – знову вмикається. Також датчик температури є на котлі та бочці, коли в котлі температура нижча, ніж в бочці, – відключається перший мотор. Можна, будучи в Києві, встановити температуру вдома. Все просто, треба тільки підкидати дрова. Взимку це роблю щодня, зараз рідше. Також через гарячу бочку проходить труба зі звичайною водою, таким чином вода нагрівається і вже немає необхідності встановлювати бойлер чи колонку. Шкідливе сміття не спалюємо, бо нам же самим цим і дихати.

Розумна система опалення

Інформатор опитав ще кількох переяславців із твердопаливними котлами. Через незнання часто люди спалюють вологі дрова, все сміття, старий одяг, меблі. Тому ми нагадуємо, що спалювати можна лише паперове сміття. Заборонено спалювати пакети та пластикові тари, нейлон, поролон, синтетичні тканини, ПВХ-пластик (обрізки лінолеуму, кришки від пластикових пляшок, замінник шкіри, клейонка, ізоляція кабелю, іграшки, старі фломастери та ін.). При згоранні їх виділяються шкідливі речовини.

Самовільне спалювання побутових відходів заборонене законом (стаття 20 Закону України “Про охорону атмосферного повітря”). Також відповідно до Правил утримання житлових будинків та прибудинкових територій, затверджених наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005, прибудинкова територія повинна постійно утримуватися в чистоті, систематично очищатися від сміття, тари, опалого листя. Спалювання всіх видів відходів на території домоволодінь і в сміттєзбірниках забороняється.

Нагадаємо, що восени температура повітря помітно знижується, а разом з нею інколи й настрій, самооцінка та мотивація. Як переналаштувати організм на цю пору.

Наталія Шкіра

Нагору