ЖИТТЯ

Як чітко формувати думки: п’ять цікавих порад

Іноді дуже хочеться донести до слухачів або читачів якусь ідею, але зробити це не вдається. Важко підібрати потрібні слова, думки плутаються, розтікаються, перескакують з теми на тему. Ми зібрали кілька прийомів, які допоможуть подолати ці бар’єри.

Про п’ять прийомів, завдяки яким можна навчитися чітко формувати думки, розповість Інформатор.

Використовуйте схему “теза-аргумент-доказ”. Вона допоможе структурувати думки, будувати висловлювання або текст логічно і послідовно. Особливо якщо ви з кимось сперечаєтесь або хочете переконливо представити свою точку зору на якусь проблему. Спочатку ви висуваєте тезу або припущення. Потім трохи розширюєте її, пояснюєте, що конкретно маєте на увазі. І нарешті пред’являєте докази. наприклад:

Теза: “Читати класику важливо і потрібно”.
Аргумент: “Класична література допомагає збільшити словниковий запас, розвиває фантазію і емоційний інтелект”.
Доказ: “Вчені з’ясували, що люди, які читають класичну літературу, краще розпізнають чужі емоції”.

Пишіть конспекти. Особливо якщо любите читати книги з категорії нон-фікшн. Скажімо, ви закінчуєте главу, а потім коротко, буквально на пів сторінки записуєте основні тези. Якщо лінь робити нотатки після кожного розділу, можна переказати книгу повністю, при цьому теж намагаючись укластися в певну кількість слів або сторінок. Це ще й непоганий спосіб потренувати пам’ять.

Робіть голосові замітки. Скористайтеся диктофоном або, наприклад, чатом “Збережене” в Telegram. Залишайте собі послання: ідеї, які хотілося б втілити, цікаві думки, які з’явилися в голові, або просто список справ на завтра. Намагайтеся, щоб довжина аудіозапису не перевищувала, скажімо, однієї хвилини. Цього цілком достатньо, щоб висловити і розвинути думку, але при цьому не втратити її.

Заведіть Twitter. Максимальна довжина запису в цій соцмережі – 280 символів. Таке обмеження допоможе відсіяти все зайве і висловлювати свої думки лаконічно і чітко. До речі, можна ускладнити завдання і намагатися вміщуватися в 140 символів, як в Twitter було раніше.

Пишіть логлайни для фільмів і книг. Логлайн – це дуже короткий, в кілька рядків переказ сюжету. Його використовують сценаристи, щоб максимально швидко пояснити, про що їхня історія. Може здатися, що написати логлайн (або його розширені версії – анотацію і синопсис) – несуттєва справа. Але навіть письменникам це часом дається непросто. Доводиться вчитися виділяти в сюжеті найголовніше, та ще й пояснювати суть всього в кількох десятках слів. Тож створення логлайнів може бути відмінним тренуванням, якщо ви хочете навчитися чітко і зрозуміло викладати свої думки.

Нагору