ЖИТТЯ

14 жовтня: який сьогодні день

Українці сьогодні святкують День захисників і захисниць і День козацтва. Православні віряни відзначають важливе релігійне свято – Покрову Пресвятої Богородиці. Що ще цікавого відбувалося 14 жовтня?

Про це розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День захисників і захисниць України — державне свято України, започатковане 14 жовтня 2014 року президентським указом з назвою День захисника України. З 2015 року є державним святом і неробочим днем. 14 липня 2021 року Верховна Рада України перейменувала свято на День захисників і захисниць України.

День українського козацтва – це свято збігається зі святом Пресвятої Богородиці, бо козаки вважали Богоматір своєю захисницею та покровителькою. Головна церква українських козаків завжди була на честь Покрови. Від самого початку козаками були винятково вільні люди. На Запорізькій Січі головними принципами були свобода і рівність – усі мали рівні права та обов’язки. Козак в українській культурі був завжди воїном, який служить своїй Батьківщині, боронить віру, гідність та звичаї всього українського народу.

Покрова Пресвятої Богородиці. Відзначення свята Покрови має дуже глибоку історію в Україні. Хоча свято було впроваджене ще з часів хрещення Русі, особливе шанування Покрови Богородиці починається з ХІІ століття. В Україні найстарішою церквою, яка присвячена святу Покрова, є Покровська церква в селі Сутківці Хмельницької області, зведена у 1467 році як фортеця.

Всесвітній день зору відзначається щорічно у другій чверті жовтня. Ініціатором встановлення цього міжнародного дня стала Всесвітня організація охорони здоров’я. Він входить до переліку всесвітніх кампаній ВООЗ і міжнародних днів ООН.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1770 — заснування Олександрівської фортеці (з 1806 року – Олександрівськ, з 1921 року – місто Запоріжжя).

1811 — заснування Кубанського козачого хору.

1838 — в трьох львівських церквах отець Микола Устиянович разом з отцями Маркіяном Шашкевичем та Юліаном Величковським уперше в Королівстві Галичини та Володимирії виголосив свої проповіді українською мовою.

1942 — офіційна дата народження Української Повстанської Армії, сформованої протягом 1942 року із розрізнених повстанських загонів бандерівського крила ОУН.

1970 — у Гаазі прийнято Міжнародну конвенцію про боротьбу з незаконним захопленням повітряних суден, яка набула чинності рівно через рік.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1927 — Роджер Мур (помер в 2017), англійський актор.

1939 — Ральф Лорен, американський модельєр одягу.

1946 — Ден Маккаферті, вокаліст шотландської рок-групи Nazareth.

1978 — Ашер (повне ім’я Ашер Реймонд IV), американський співак, автор пісень, танцюрист і актор.

Юлія Кравченко

Нагору