ЖИТТЯ

Як уберегти тварин в холодну пору: поради від ветеринара з Переяслава

Надворі вже досить холодно, зафіксовані перші заморозки. Але по-справжньому тяжкими ці часи будуть не для нас, а для тих, кому важко сховатися від низьких температур – безпритульним тваринам. Існують рекомендації щодо безпеки в холодну пору і для власників домашніх тварин. Які саме?

Що саме робити, щоб тварини почувалися комфортно в осінню та зимову пору, знають ветеринари. Ветеринарка з Переяслава розповіла про найважливіші поради, користуючись якими, кожен із нас може допомогти як вуличним тваринам, так і своїм улюбленцям. Дізнавайтеся їх від Інформатора.

Для власників домашніх улюбленців:

  1. Собакам, які живуть у вольєрах чи будках, краще на холодний період забезпечити м’яку і теплу підстилку на дно будки. Це може бути як тканина, так і сіно.
  2. Обов’язкова вакцинація від вірусних хвороб, тому що деякі віруси (аденовіроз, парагрип, бордетеліоз) дуже активні у холодну пору року.
  3. Під час сильних морозів тваринам потрібно місце, де вони можуть перечекати негоду. Тобто собаки чи коти, яких ви тримаєте надворі, повинні перебувати в якомусь приміщенні (будинок, гараж, сарай).
  4. Забезпечуйте своїх улюбленців якісним вітамінізованим харчуванням.
  5. При перебуванні у людних місцях із собаками, використовуйте неметалеві намордники (краще брати шкіряні чи тканинні).

Для безпритульних тварин:

  1. У холодну пору дуже важливо підгодовувати тварин, які живуть на вулицях, – це може бути як спеціальний корм для собак чи котів, так і звичайні сосиски чи м’ясо. Ні в якому випадку не давайте собакам кісток, особливо курячих. Котам заборонено давати рибу. Ці продукти сприяють розвитку серйозних проблем зі здоров’ям.
  2. За можливості у мороз забезпечуйте тварин питною водою.
  3. Водії автомобілів, будь ласка, перевіряйте простір над колесами своїх машин. Туди люблять залазити коти, щоб зігрітися теплом гарячих моторів.
  4. Пускайте тварин грітися у під’їзди чи за можливості додому. Дуже важливо забезпечити їх теплим місцем.

Юлія Кравченко

Нагору